primila šefa EBRD-a

Grabar Kitarović: Mladi iseljavaju iz Hrvatske, ali ne samo zbog ekonomskih razloga

03.12.2018 u 21:44

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je u ponedjeljak Sumu Chakrabartija, predsjednika Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji boravi u Hrvatskoj na summitu Srednjoeuropske inicijative, priopćio je predsjedničin ured. Tijekom susreta razmijenjena su mišljenja o dosadašnjoj i budućoj suradnji Hrvatske i banke, a Chakrabarti je iskazao interes za projekt LNG terminala na otoku Krku.

Naglašavajući odličnu suradnju s EBRD-om koja traje dugi niz godina, predsjednica je izrazila očekivanje kako će se takva suradnja nastaviti kroz snažnu potporu razvoju privatnog sektora, napose malih i srednjih tvrtki, u dijelu razvoja proizvoda i usluga s dodanom vrijednošću kako bi se u Hrvatskoj otvorilo što više kvalitetnih i dobro plaćenih radnih mjesta.

"Važno je to zbog iseljavanja mladih iz Hrvatske koje, doduše, nije uzrokovano samo ekonomskim razlozima“ kazala je predsjednica i dodala da je "riječ je o klimi u društvu, o želji mladih da upoznaju nova mjesta, međutim i o nesigurnosti radnih mjesta zbog nestalnih i nesigurnih oblika rada“.

"Pozdravljam svaku inicijativu EBRD-a kojom bi se pomoglo mladim ljudima u Hrvatskoj i povratku ljudi“, naglasila je Grabar-Kitarović.

Chakrabartiju je predstavila potencijal luka Vukovar, Ploče i Rijeka, naročito u kontekstu izgradnje autoceste na Koridoru Vc i modernizacije željezničkog pravca do Rijeke.

Govoreći o prioritetima predsjedanja Vijećem EU-a, predsjednica je rekla kako bi Hrvatska svoje predsjedništvo trebala koristiti kako bi pridonijela pokretanju gospodarstva, izdvojivši plavu ekonomiju temeljenu na pomorstvu i povezanim djelatnostima poput ribarstva te revitalizaciju otoka u gospodarskom i demografskom smislu, stoji u priopćenju.