U BOJ, U BOJ

Grabar Kitarović i Erdogan pokrovitelji obljetnice Sigetske bitke

21.07.2016 u 14:50

Bionic
Reading

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti jučer je održana sjednica Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke, kojem je na čelu predsjednik HAZU-a, akademik Zvonko Kusić, a tom je prilikom naglašeno kako će se središnje obilježavanje obljetnice održati 7. rujna u Szigetvaru, u kojem se očekuje nazočnost pokrovitelja proslave, mađarskog predsjednika Janosa Adera, hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana

Kako navode iz HAZU-a, to povjerenstvo djeluje od lipnja prošle godine i u pripremi obilježavanja ovog značajnog jubileja blisko surađuje s hrvatskim veleposlanstvom u Mađarskoj, mađarskim veleposlanstvom u Hrvatskoj i Mađarskim kulturnim centrom u Zagrebu, kao i sa Spomen-odborom 'Zrínyi Miklós koji koordinira proslave planirane u Mađarskoj.

Jedna od središnjih točaka obilježavanja obljetnice bit će međunarodni znanstveni skup o Sigetskoj bitki i Nikoli Šubiću Zrinskom, a koji pripremaju HAZU, Hrvatski institut za povijest, Hrvatski studiji i Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Hrvatsko katoličko sveučilište

Skup će se održati 20. i 21. listopada u palači HAZU-a, a uz hrvatske povjesničare sudjelovat će povjesničari iz Mađarske, Turske i Italije. Tom prigodom u palači HAZU-a će se 19. listopada održati i svečana akademija kojom će se obilježiti 450. obljetnica Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog, a priprema se i čitav niz drugih međunarodnih skupova na temu junačke obrane Sigeta.

U čast Zrinskog u rujnu će se postaviti i spomen-ploče u njegovom rodnom Zrinu i u Čakovcu dok će se u Muzeju Međimurja u Čakovcu 16. rujna otvoriti izložba o Sigetskoj bitki, na kojoj će po prvi put biti izloženi kaciga i sablja Nikole Šubića Zrinskog koji se čuvaju u Beču

U sklopu obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke HNK Zagreb je na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu 12. srpnja izveo operu 'Nikola Šubić Zrinjski' Ivana Zajca, a dijelove opere 29. travnja u Starom gradu Zrinskih u Čakovcu. Operu će 18. rujna u Budimpešti izvesti HNK Osijek dok će se 16. rujna u Osijeku izvesti mađarski rock mjuzikl 'Zrínyi'.

Valja napomenuti kako je na poticaj Povjerenstva Hrvatski sabor jednoglasno 2016. proglasio Spomen-godinom Nikole Šubića Zrinskog.

Sigetska bitka koja se odigrala 7. rujna 1566. nakon što su malobrojni branitelji tvrđave Siget u Mađarskoj, uglavnom Hrvati, pod vodstvom bivšeg hrvatskog bana Nikole Šubića Zrinskog mjesec dana odolijevali opsadi osmanske vojske pod zapovjedništvom sultana Sulejmana Veličanstvenog jedan je od najznačajnijih događaja u povijesti Hrvatske, Mađarske i Europe.

Zaustavljanje moćne osmanske vojske na putu prema Beču bio je prijelomni trenutak za zapadnu kulturu i civilizaciju te je promijenio tok povijesti za nekoliko sljedećih stoljeća, a Nikolu Šubića Zrinskog je njegova junačka pogibija pretvorila u hrvatskog i mađarskog nacionalnog junaka koji simbolizira junaštvo, požrtvovnost i domoljublje.