MOST RUSIJA-NATO

Grabar Kitarović se srela s Putinom u Sočiju i pozvala ga u Zagreb

18.10.2017 u 13:03

Bionic
Reading

Hrvatska može pomoći u jačanju suradnje između Rusije, EU-a i NATO-a, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za rusku agenciju TASS uoči početka službena posjeta Rusiji. Predsjednica se danas, prvoga dana boravka u Rusiji, odmah susrela s Vladimirom Putinom kojeg je pozvala u posjet Hrvatskoj.

Ruski čelnik Vladimir Putin dočekao je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović u državnoj rezidenciji u Sočiju, ruskom ljetovalištu na Crnom moru.

"Ove godine obilježavamo 25 godina diplomatskih odnosa, veseli me značajan rast trgovinske razmjene, razgovarat ćemo i o bilateralnim i humanitarnim te regionalnim pitanjima", rekao je Vladimir Putin na početku formalnog susreta s hrvatskom predsjednicom koji se održava u Sočiju.

Kolinda Grabar Kitarović, pak, uzvratila je ruskom predsjedniku pozivom u Hrvatsku. 'Dopustite da vas pozovem u službeni posjet Hrvatskoj', kazala je Grabar Kitarović, javlja N1.

"Imamo otvorena pitanja s Rusijom no vjerujem da ćemo ih riješiti kroz dijalog. Ovo je nova faza u hrvatsko-ruskim odnosima", rekla je Grabar Kitarović.

Više  rezidenciji u kojoj je Putin ugostio hrvatsku predsjednicu pročitajte u tekstu:

>>> Putin ugostio predsjednicu u omiljenoj vili gdje su boravili Merkel, Bush i Tito

Prethodno je predsjednica, podsjetimo, u intervjuu za rusku agenciju TASS kazala:  "Vjerujem da Hrvatska može postati posrednik u suradnji Rusije, EU-a i NATO-a, organizacija čije smo mi članice i čije zajedničke vrijednosti dijelimo i u njih čvrsto vjerujemo. Ipak, nemoguće je bez Rusije rješavati mnoga pitanja na globalnoj pozornici i zato uvijek podržavam dijalog, čak i u bilo kojem neslaganju", kazala je Grabar-Kitarović. 

  • +6
Grabar Kitarović i Putin Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Vitalno je obnoviti dijalog između Rusije i Zapada, uvjerena je hrvatska predsjednica. "Dijalog je ključna stvar. Rusija i NATO ključni su čimbenici europske sigurnosti i stabilnosti", rekla je. 

"Svako pogoršanje u odnosima NATO-a i Rusije ima izravne posljedice na sve aspekte europske sigurnosti i stabilnosti", naglasila je. 

Grabar-Kitarović službeni posjet Rusiji počinje popodne u Sočiju sastankom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. 

  • +106
Sva lica Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL