IDE LI S PREDSJEDNICOM?

Otkrivamo detalje Cvitanova odlaska u Rusiju

12.10.2017 u 14:28

Bionic
Reading

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan u Rusiji će potpisati program suradnje između Državnog odvjetništva RH i Generalnog tužiteljstva Ruske Federacije. U Rusiju će putovati s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, no vratit će se komercijalnim letom

Rusiju će sljedećeg tjedna posjetiti niz hrvatskih visokih dužnosnika. Famozni susret predsjednice Grabar Kitarović i Vladimira Putina, oko kojeg se dignula medijska strka zbog navodnog sabotiranja ovog susreta od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, dogodit će se u Sočiju.

Kako je tportal ranije pisao, Plenković odbacuje navode o sabotiranju predsjednice i svađi na relaciji Banski dvori - Pantovčak oko vanjske politike te u Rusiju šalje ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, zajedno s državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravkom Bušić.

Osim njih, kako je tportalu potvrđeno u DORH-u, u Rusiju putuje glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan. On će putovati zajedno s predsjednicom, a u Sočiju će potpisati program suradnje između Državnog odvjetništva RH i Generalnog tužiteljstva Ruske Federacije za razdoblje 2018.-2019. Nakon toga se redovnim komercijalnim letom vraća u Hrvatsku.

  • +9
Sva lica Dinka Cvitana Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

U Rusiju putuje i delegacija Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem. On pak, osim u Moskvu, ide u Sankt Peterburg, u kojem će potpisati međugradsku suradnju.

Podsjetimo, odnosi dviju zemalja već su dulje prilično zategnuti, otkad se Hrvatska zdušno pridružila sankcijama Europske unije protiv Rusije zbog aneksije Krima i destabilizacije Ukrajine, a kulminirali su izglasavanjem takozvanog lex Agrokora, kojim je naša država preuzela upravljanje nad koncernom Agrokor i na led stavila potraživanja ruskih banaka prema toj kompaniji.

Razina zapanjujuće nonšalancije prema odnosima s moćnom zemljom poput Rusije očitavala se u činjenici da više od godinu dana uopće nismo imali veleposlanika u Moskvi, dok dužnost nije preuzeo iskusni diplomat Tonči Staničić u rujnu ove godine.

Ovdje možete pročitati kojih je pet točaka prijepora između Hrvatske i Rusije.

  • +44
Vladimir Putin Superman Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia