SASTANAK OD VISOKE VAŽNOSTI

Predsjednica u srijedu u službenom posjetu Rusiji

17.10.2017 u 14:44

Bionic
Reading

Na poziv predsjednika Rusije Vladimira Putina predsjednica Kolinda Grabar Kitarović boravit će u trodnevnom službenom posjetu Ruskoj Federaciji s ciljem da popravi već dug niz godina narušene odnose dviju država

Službeni posjet Ruskoj Federaciji hrvatska predsjednica započet će u srijedu sastankom s ruskim predsjednikom Putinom u Sočiju.

Nakon sastanka u nazočnosti dvoje predsjednika bit će potpisan niz međusobnih ugovora: Protokol o suradnji dvaju ministarstva unutarnjih poslova, Provedbeni protokol o readmisiji, Program suradnje između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Generalnog tužiteljstva Ruske Federacije, Program suradnje na području kulture za razdoblje 2018. – 2019., Nacrt plana konzultacija između dvaju ministarstava vanjskih poslova i Nacrt memoranduma o razumijevanju u području gospodarske suradnje na tržištima trećih država.

Zbog potpisivanja Programa suradnje s Generalnim tužiteljstvom Ruske Federacije s predsjednicom u posjet Rusiji leti i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, što je izazvalo mnogo čuđenja u javnosti, a posebno jer je u zemlji u tijeku velika operacija u kojoj se istražuju navodne malverzacije u koncernu Agrokor. Kao što je poznato, vlasnik Agrokora Ivica Todorić je u bijegu u inozemstvu, a upravo bilateralni ugovori o suradnji poput ovoga između dvaju odvjetništava reguliraju između ostaloga proceduru izručenja. Kako bilo, ni Cvitanu ni predsjednici neće s Rusima nedostajati tema jer se dvije njihove banke nalaze među najvećim vjerovnicima posrnulog koncerna. 

  • +8
Kolinda Grabar Kitarović na Novom Zelandu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednice

Drugog dana službenog posjeta, u četvrtak 19. listopada, predsjednica Grabar Kitarović u Moskvi će održati odvojene radne sastanke s predsjednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevom, predsjednicom Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentinom Matvijenko te patrijarhom moskovskim i cijele Rusije Kirilom.

Istog dana u Moskvi će se održati Rusko-hrvatski gospodarski forum, na kojem će se hrvatska predsjednica obratiti gospodarstvenicima.

Na sveučilištu G. V. Plehanov u Moskvi predsjednica Grabar Kitarović primit će počasni doktorat Ruskog ekonomskog sveučilišta G. V. Plehanov te održati predavanje u petak 20. listopada. Službeni posjet Ruskoj Federaciji hrvatska predsjednica završit će istog dana u Sankt Peterburgu susretom s guvernerom Georgijem Poltavčenkom.

Spomenimo još da se uoči odlaska predsjednice u Rusiju diglo mnogo prašine jer su neki mediji pisali da premijer Andrej Plenković sabotira sastanak, što je on odlučno odbacio.

  • +3
Sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i saudijskog kralja Salmana u Kremlju Izvor: Reuters / Autor: POOL