STANIMIROVIĆ O PROSVJEDIMA

'Govor mržnje može se čuti i u Saboru'

05.03.2011 u 15:38

Bionic
Reading

'Podržavamo prosvjede kao demokratski princip ponašanja građana, no vrlo smo često čuli govor mržnje, čak i pozive na linč pojedinaca iz srpske zajednice, osuđivanje SDSS-a i čelnih ljudi stranke. To je nedopustivo u jednoj demokratskoj državi', ocijenio je u subotu u Vukovaru Vojislav Stanimirović, predsjednik SDSS-a

U pauzi sjednice Glavnog odbora stranke, koja je održana u Vukovaru, SDSS-ovci su konačno progovorili o prozivanjima koja su se često mogla čuti na braniteljskim skupovima diljem Hrvatske. Po Stanimiroviću, 'govor mržnje u više navrata čuo se i u Hrvatskom saboru, ali nije bilo sankcija prema onima koji to šire'.

'Jedino je reagirala Vesna Pusić, iako smo i predsjednika Josipovića i premijerku Kosor o tome obavijestili', rekao je Stanimirović dodajući kako 'nema osjećaj da ga netko ima pravo prozivati zbog njegovo političkog djelovanja'.

Na novinarski upit osjećaju li se Srbi ugroženima zbog poruka koje se mogu čuti s braniteljskih prosvjeda, dopredsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac odgovorio je da se 'Srbi nisu osjećali ugroženima ni '91'.

'Sa zabrinutošću mogu konstatirati obnavljanje i širenje nedemokratskih izrazito desnih političkih govora, političkih zahtjeva i političkih nastojanja u u posljednjim tjednima koji ugrožavaju ono što je postignuto u međuetničkim odnosima, kako u istočnoj Slavoniji, tako i drugdje u Hrvatskoj', upozorio je Pupovac.

Ukazao je i kako 'pojedinci i skupine smatraju da imaju pravo biti pravna država, govoriti tko je kriv, a tko nije, koga treba suditi, a koga osloboditi', te istaknuo kako je 'malo političkih stranaka koje to smatraju problemom'.

'Malo se njih oglasilo, a smatramo da to nije samo naša stvar', konstatirao je.

Pupovac, kao predstavnik stranke koja je dio vladajuće koalicije, oglasio se i o antivladinim prosvjedima koji se već dva tjedna održavaju u Zagrebu, a proširili su se i na druge hrvatske gradove.

'Sve ono što ima obilježja demokratskih zahtjeva, demokratskih upozorenja i iskazivanja nezadovoljstva je normalno i legitimno, no o tome kada će biti održani izbori mislim da je potrebno povesti razgovore između Vlade i opozicije. Predstavnici Vlada i opozicije moraju shvatiti razmjere nezadovoljstva i interese države, odnosno što su to ciljevi koje država treba ostvariti, u pogledu pristupanja EU ili zaustavljanja ekonomskog propadanja. Ako nisu u stanju pronaći odgovor, nezadovoljstvo građana će se izručiti na glavu i jednima i drugima', upozorio je Pupovac.

Predložio je da 'Vlada i opozicija sjednu što prije, definiraju vremenski okvir u kojem će se održati izbori' te najavio kako će to biti stav SDSS-a koji će zastupati i u koaliciji, ali i u eventualnim pregovorima s opozicijom.