KLJUČA NEZADOVOLJSTVO

Gotovo dvije trećine Nijemaca želi novu vladu

19.08.2023 u 15:37

Bionic
Reading

Gotovo dvije trećine njemačkih građana želi novu vladu prema anketi objavljenoj u subotu, samo dan nakon što je većina rekla da nije zadovoljna radom kancelara Olafa Scholza i njegovom koalicijskom vladom u drugoj anketi

Čak 64 posto ispitanih smatra da bi promjena vlade bila dobra za Njemačku, pokazuju rezultati ankete koju je INSA provela za nedjeljno izdanje Bilda.

Samo njih 22 posto htjelo bi zadržati aktualnu koalicijsku vladu koju čine Scholzovi Socijaldemokrati (SPD), Zeleni i poslovno orijentirani Slobodni demokrati (FDP).

Forschungsgruppe Wahlen proveo je anketu Politbarometer za njemački javni servis ZDF, a ta anketa je u petak pokazala da 51 posto Nijemaca nije zadovoljno Scholzovim učinkom na funkciji kancelara, a 58 posto njih smatra da koalicijska vlada loše radi svoj posao.

Nova anketa pokazuje da je opada zadovoljstvo Scholzom i njegovim SPD-om, a sada je 70 posto ispitanika nezadovoljno njegovim radom, što je povećanje od 10 postotnih bodova u usporedbi s anketom prije četiri tjedna.

Prema anketi nedjeljnog izdanja Bilda, SPD povećava zaostajanje za desničarskom Alternativom za Njemačku (AfD) i sada ima tek 18 posto podrške, dva postotna boda manje nego prošlog tjedna, dok je AfD ostao na 21 posto.

Oporbeni konzervativni blok CDU/CSU ima 27 posto podrške, Zeleni 14 posto, a FDP osam posto. Ljevičarska stranka Die Linke ostala je nepromijenjena na pet posto.