problem naplate

Gotovo 200 milijuna kuna država je lani oduzela kriminalcima, samo se na jednog kapitalca odnosi 37 milijuna kuna

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: Neven Bučević

Tijekom prošle godine hrvatsko pravosuđe oduzelo je osuđenicima gotovo 197 milijuna kuna. Iznos je nešto veći od onog u 2019., no daleko manji od pozamašnog iz 2017., kada se u državni proračun slilo čak 299 milijuna oduzetih kuna. No taj iznos nije nužno i završio u državnom proračunu

Iz izvješća DORH-a za prošlu godinu vidljivo je da je pravosudni aparat u prošloj godini oduzeo imovinsku korist od 641 osobe, i to u ukupnom iznosu od 196.799.873,85 kuna, što je veći iznos nego u prethodne dvije godine.

Naime 2019. godine oduzeto je 123 milijuna kuna, a 2018. godine 178 milijuna. No teško ćemo nadmašiti 2017., kada je oduzeto čak 299 milijuna kuna imovinske koristi.

Od lanjskih 196.799.873,85 kuna 95 milijuna otpada na kaznene predmete svih županijskih državnih odvjetništava i riječ je o iznosu oduzetom od ukupno 77 osoba.

Na razini općinskih državnih odvjetništava oduzeto je 24,8 milijuna kuna, no od 483 osobe. 'Uzimajući u obzir strukturu kriminaliteta općinske nadležnosti, iznosi pribavljene imovinske koristi znatno su manji nego oni u predmetima županijske nadležnosti, odnosno nadležnosti Ureda za suzbijanja korupcije i organiziranog kriminaliteta', pojašnjavaju u izvješću DORH-a.

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: dorh

Najveći skok u iznosu bilježi USKOK jer je u 2020. godini oduzeo gotovo 78 milijuna kuna dok je godinu ranije ta brojka bila 20,6 milijuna, dakle riječ je o rastu od čak 272 posto. Zanimljivo je to da je više od polovice tog iznosa oduzeto samo od jedne osobe u jednom predmetu korupcije – čak 37.654.448,44 kune.

Riječ je o pet milijuna eura, koliko po nepravomoćnoj presudi u predmetu Ina - MOL iz 2019. Ivo Sanader mora vratiti u državni proračun. Ipak, dalek je put od pravnog oduzimanja do realizacije. Naime novac se oduzima osuđeniku tek u slučaju da presuda postane pravomoćna, što Sanadera u ovom predmetu tek čeka. Ako i kada presuda postane pravomoćna, slijedi pokušaj naplate od strane države.

DORH: Problemi u naplati kod ovršnih postupaka

'Dodatni problemi prilikom oduzimanja imovinske koristi susreću se u naplati od osuđenika tijekom ovršnih postupaka, odnosno kod ovršenika koji nemaju primanja ni imovine na svoje ime, pa formalno oduzeta imovinska korist ne bude stvarno realizirana', stoji crno na bijelo u izvješću DORH-a.

A kada je u pitanju Sanader, ako i dođe do naplate, ona će morati ići nekim redom. Naime jedina pravomoćna presuda bivšem premijeru ona je u slučaju Planinska. Osim zatvorske kazne, Sanader u tom procesu mora vratiti 17,5 milijuna kuna u državni proračun.

Nakon što je po pravomoćnoj presudi Sanader završio u zatvoru država je trebala pokrenuti ovrhu kako bi 17,5 milijuna kuna vratila u državni proračun.

No ovrha nije pokrenuta jer je Sanaderu blokirana sva imovina osim mirovine zbog trećeg suđenja – onog za slučaj Fimi media.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!