Županijsko državno odvjetništvo

Otkriveno kada i koliko će novaca biti zaplijenjeno Sanaderu

17.11.2020 u 20:45

Bionic
Reading

Iako pravomoćnom presudom u slučaju Planinska bivši premijer Ivo Sanader državi treba isplatiti 10 milijuna kuna i milijun eura, protiv Sanadera nije pokrenut ovršni postupak jer mu je sva imovina, osim mirovine, blokirana u slučaju Fimi media, izvijestilo je državno odvjetništvo.

Odgovarajući na novinarske upite zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u utorak je, navodeći samo inicijale, izvijestilo da je jedinom pravomoćnom presudom bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a, zbog korupcije u slučaju Planinska, oduzeta imovinska korist od 10 milijuna kuna i milijun eura.

Toliko je, prema pravomoćnoj presudi iz travnja prošle godine, primio mita od Stjepana Fiolića nakon što je zgradu njegove tvrtke u Planinskoj ulici kupila država, odnosno ministarstvo na čijem je čelu u Sanaderovoj vladi bio Petar Čobanković.

Presuda Ivi Sanaderu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Nakon što je po pravomoćnoj presudi Sanader završio u zatvoru država je trebala pokrenuti ovrhu kako bi 17,5 milijuna kuna vratila u državni proračunu.

Pravomoćnu presudu Županijski sud u Zagrebu, koji je Sanaderu sudio u prvom stupnju, dostavio je 1. srpnja 2019. nadležnom državnom odvjetništvu radi naplate oduzete imovinske koristi.

Ovrha odgođena do presude za Fimi mediju

"S obzirom na činjenicu o kakvom se visokom iznosu imovinske koristi radi, a imajući u vidu da je u tom trenutku sva imovina prvoosuđenog" Sanadera, osim mirovine, bila obuhvaćena mjerama osiguranja naplate u predmetu Fimi media, "odnosno da na istoj nije moguće od suda zatražiti provođenje ovrhe unovčenjem te imovine", "ocijenjeno je opravdanim do odluke suda u predmetu Fimi media ne pokretati ovršni postupak", ističu u državnom odvjetništvu.

Pojašnjavaju da u slučaju Planinska "nije bilo određivanja mjera osiguranja naplate imovinske koristi s obzirom da je taj kazneni postupak pokrenut nakon tada već pokrenutog kaznenog postupka protiv istog okrivljenika u predmetu Fimi media, a u kojem su na zahtjev državnog odvjetništva već bile određene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi na cjelokupnoj imovini okrivljenika i osoba na koje se odnosio prijedlog za proširenim oduzimanjem".

Podsjećaju da je optužnica za Fimi mediju, glavni slučaj protiv Sanadera zbog kojega je 2010. po tjeralici uhićen u Austriji, podignuta 9. prosinca 2011. dok je optužnica za Planinsku podignuta 31. kolovoza 2012.

No, dok za Planinsku Sanader već služi zatvorsku kaznu, za Fimi mediju mu je tek prošloga tjedna objavljena nepravomoćna presuda na osam godina zatvora i povrat imovinske koristi od 16 milijuna kuna u ponovljenom postupku, jer je prvu presudu iz 2013. ukinuo Vrhovni sud.

Sanaderova obrana, ali i predstavnici HDZ-a kao prve stranke osuđene za korupciju u tom slučaju, već su najavile žalbe o kojima će ponovno odlučivati Vrhovni sud.

Oduzimanje imovinske koristi ne zastarijeva

U državnom odvjetništvu kažu da će nakon analize sudske odluke o oduzimanju imovinske koristi u predmetu Fimi media odlučiti o "poduzimanju radnji i pokretanju odgovarajućeg postupka radi naplate imovinske koristi utvrđene u pravomoćno dovršenom predmetu Planinska".

Ističu i da po zakonskim odredbama "izvršenje izrečene mjere oduzimanja imovinske koristi ne zastarijeva".

Sanader čeka i odluke Vrhovnog suda o još par nepravomoćnih presuda. U prvom redu zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine za što je osuđen na šest godina, zajedno s direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem koji je dobio dvije godine zatvora. Postane li ta presuda pravomoćna Sanader će državi trebati vratiti još pet milijuna eura.

Nepravomoćno je osuđen i za profiterske proviziju od austrijske Hypo banke, dok je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Roberta Ježića.