PRIJEM ZA GENERALE

Gotovina na božićnom prijemu kod Josipovića

19.12.2012 u 17:51

Bionic
Reading

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović priredio je danas božićno-novogodišnje primanje za djelatne vojne zapovjednike i dužnosnike Ministarstva obrane te za umirovljene generale i admirale i najviše bivše dužnosnike, kojima je poželio sve najbolje u novoj 2013. godini od koje, kako je rekao, 'puno očekujemo i u kojoj građani puno očekuju od svih institucija vlasti'

‘S vremenskim odmakom od dva desetljeća, možemo s ponosom potvrditi da smo bili suvremenici stvaranja nove suverene Hrvatske i da smo svjedočili najznakovitijim događajima u novijoj hrvatskoj povijesti. Bili ste sudionici stvaranja samostalne, demokratske i neovisne europske Hrvatske’, rekao je predsjednik Josipović uzvanicima.

‘Vrijeme obrambenoga Domovinskog rata je iza nas, ali naša htijenja, vizije i obveze da i dalje izgrađujemo svoju domovinu na dobrobit i blagostanje svih njezinih građana je stalna obaveza i zadaća’, istaknuo je.

Predsjednik Josipović izrazio je zahvalnost za obranu slobode i stvaranje suvremene hrvatske države. ‘Posebnu zahvalu i trajno sjećanje dugujemo svim pripadnicima Hrvatske vojske koji su svoje živote i zdravlje ugradili u temelje domovine’, rekao je.

‘Godina na izmaku bila je vrlo zahtjevna i s puno izazova s kojima smo se morali nositi. Globalna gospodarska kriza odrazila se i na zbivanja u Hrvatskoj, no za svaku je pohvalu da smo zadržali pozitivne trendove u sustavu obrane i izvršili sve zadaće koje je hrvatsko društvo stavilo pred Oružane snage’, ocijenio je predsjednik Josipović.

‘Hrvatska je svojom dosljednošću kroz sudjelovanje u međunarodnim misijama potpore miru pokazala legitimnim partnerom i članicom NATO-saveza i potvrdila središnju ulogu generatora stabilnosti i sigurnosti na području jugoistočne Europe. Unatoč ograničenim materijalnim i financijskim resursima, pripadnici Oružanih snaga svojom predanošću i radom besprijekorno su izvršili svoje zadaće, uključujući i potporu civilnim institucijama - gašenje požara na otvorenom prostoru, hitne zračne medicinske pomoći pa do traženja i spašavanja na kopnu i moru’, podsjetio je.

‘Razvoj sposobnosti Oružanih snaga je nastavljen unatoč primjetnom usporavanju koje su uzrokovala financijska ograničenja, ali je održan pozitivan trend - sklapanje borbenih oklopnih vozila, a donesene su i strateške odluke o zadržavanju sposobnosti Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te opremanju Hrvatske ratne mornarice novim obalnim ophodnim brodovima’, ocijenio je i dodao da će se omogućiti i materijalna osnova za sve zadaće i u sljedećoj godini.


‘Godina 2012. ostat će svima u pamćenju jer je odlukom Međunarodnoga suda u Haagu obranjen dignitet i potvrđen obrambeni legitimni karakter Domovinskog rata, a generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni’, istaknuo je predsjednik Josipović i najavio da će hrvatska pravosudna tijela i dalje istraživati i kazniti sve one koji su počinili ratne zločine u Domovinskom ratu.

Isto tako, stradanja koja su se dogodila moraju biti pouka i poruka da će Hrvatska izgrađivati Oružane snage prema najvišim standardima NATO-saveza, koji uključuju i poštovanje međunarodnoga ratnoga i humanitarnog prava.

‘U Republici Hrvatskoj u vremenima koja dolaze moramo osigurati boljitak i daljnji napredak za sve građane, predstoje nam novi izazovi - donošenje strateških dokumenata i odgovarajućih planskih i pravnih akata, daljnja modernizacija i razvoj posebnih sposobnosti Oružanih snaga. Pred nama je i donošenje novih zakona - zakona o obrani i zakona o službi u Oružanim snagama, i oko njih postoji puna suglasnost vlade, Oružanih snaga i predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga’, poručio je predsjednik Josipović.

Među mnogim umirovljenim generalima bili su Ante Gotovina i Ivan Čermak te bivši načelnici Glavnog stožera Oružanih snaga Anton Tus i Petar Stipetić