SREBRNJAK POD OPSADOM

Gotovina kući donio pršut za veliku feštu

Bionic
Reading

General Ante Gotovina snimljen je u večernjim satima kako se dobro raspoložen vraća u svoj dom na zagrebačkom Srebrnjaku - s pršutom. U njegovoj kući cijeli je dan prometno: stižu brojni prijatelji, a dopremljene su dodatne sjedalice. Gotovinin prijatelj Željko Dilber donio je sir. Sprema se velika fešta

Na pitanje novinara HTV-a, koji su ga dočekali ispred kuće nakon prve prospavane noći u domovini, čega se najviše zaželio, general Gotovina je kratko odgovorio: Vas, mojih prijatelja, domovine - to je to.

'To je moj prvi dan slobode nakon toliko godina jednog maratona s puno prepreka, pravnih i drugih, u kojima sam baš nespretan, moglo bi se reći. Ali, eto, sa svojim odvjetničkim timom, na kraju krajeva, izvojevali smo i tu pobjedu uz potporu hrvatske države i njenih institucija, pravosuđa, Ministarstva obrane, Ureda predsjednika Republike. To je naša zajednička pobjeda', istaknuo je Gotovina.

U trenutku izricanja presude, mislio je, kaže, samo na to da će 'sto posto pobijediti, tj. da će presuda biti oslobađajuća, jer je jedino to i trebalo biti'.

'Slučaj treba zatvoriti, arhivirati ga i staviti na raspolaganje svima koje to interesira', rekao je Gotovina. Dodao je da na odštetu ne želi gubiti energiju, nego da treba gledati naprijed, 'jer smo jači i bolji nego što smo bili prije'.

Na riječi novinara da sad, kad je kod kuće, sreći sigurno nema kraja, Gotovina je rekao: 'Polako. Treba se naviknuti na sve to. To su koraci', a na upit kakvi su mu planovi rekao je da će vjerojatno sljedećeg tjedna otići malo na more.

'Prvo, otići ću malo na more, digniti jidra, vjerojatno u tjednu', kazao je Gotovina.

Upitan hoće li sutra do Vukovara rekao je da nije siguran da će ići sutra, ali da će za to biti prilike u narednim danima.

'Nisam siguran. Imat ću prilike za to, da otiđem tamo da se poklonim žrtvama, mojim prijateljima i suborcima. To ne mora biti baš sutra, može biti u danima ispred nas', rekao je Gotovina.

Gotovina je izišao iz kuće oko 9 sati, a vratio se  nešto iza 11 sati, noseći knjigu Nele Sršen 'Rak na duši'.

Vidno raspoložen, pozvao je novinare u svoj dom na kavu.