POTRAGA ZA MANDATAROM

Gotova druga runda konzultacija kod predsjednice, nastavak idućeg tjedna

07.12.2015 u 20:49

  • +24

Drugi krug konzultacija na Pantovčaku za mandatara Vlade

Izvor: tportal.hr / Autor: Davor Puklavec, Patrik Macek, Željko Lukunić/PIXSELL

Bionic
Reading

Početkom sljedećeg tjedna bit će održan treći krug konzultacija za mandatara vlade, najavila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović netom nakon što je održala drugi krug konzultacija s predstavnicima stranaka i zastupnika izabranih u Sabor na kojima se pokazalo da i dalje nitko ne raspolaže potrebnom većinom za davanje mandata za sastavljanje vlade

15:47 'I danas se pokazalo kako nitko ne raspolaže većinom za sastavljanje vlade', utvrdila je predsjednica nakon održanih konzultacija te odlučno odbacila bilo kakvu vrstu pritisaka i pozvala čelnike sigurnosnog sustava da ne povlače poteze koji bi izložili opasnosti bilo koga od hrvatskih građana. Pritom je zastupnike pozvala na punu odgovornost i najavila sljedeći krug konzultacija početkom idućeg tjedna.

Karamarko: pregovori se nastavljaju, a stranačka tijela odlučit će o zahtjevima Mosta

15:28
'Razgovarali smo o trenutačnoj situaciji i analizirali današnji sastanak. Od izbora je više od 8.000 ljudi ostalo bez posla i više od 3.500 je iselilo. Današnji sastanak je korak prema iskazivanju dobre volje. Ne vidim kako bi takva vlada mogla funkcionirati', rekao je Karamarko nakon konzultacija i istaknuo da pregovori teku dalje te ponovio da mora sazvati stranačka tijela kako bi mogli odgovoriti na zahtjeve Mosta.

Današnji je sastanak ocijenio znakom dobre volje i još jednom ponovio da su oni relativni pobjednici izbora.Mogli smo davno sjesti za isti stol, uvijek sam spreman za to i sjećate se pisma koje sam slao pa su se smijali, podsjetio je šef HDZ-a komentirajući današnji sastanak u Esplanadi i odbacio Milanovićeve prozivke s obzirom na to tko ima optužene u svojim redovima. 'Mi smo svoju katarzu kao stranka prošli', poručio je Karamarko i još jednom rekao da je s predsjednicom razgovarao o mogućim scenarijima.

Današnji sastanak s Mostom bio je korak prema dobroj volji, smatra Karamarko pa je dodao: 'Netko je pokazao više, a netko manje dobre volje. HDZ je svakako pokazao više.' Upitan je li mu prihvatljivija opcija zajedničke trojne koalicije ili novi izbori, rekao je da treba ići korak po korak i da nije vidovit pa da bi mogao predvidjeti što će se dogoditi. Opet je pritom optužio Milanovićevu Vladu da je četiri godine loše vladala, ali i da odluku treba donijeti što prije.

Upitan je li se HDZ prepoznao u izjavi koju je dao Milanović rekavši da neće koalirati s onima koji su optuženi za kaznena djela, Karamarko je podsjetio: 'Potpuno je apsurdno da to govori Milanović koji u svojim redovima ima optužene gradonačelnike, župane, županice, ima 10 puta goru situaciju nego onu za koju optužuje suprotnu stranu.' Što se pak tiče Raškovića, upozorio je da je pitanje kako je dokument o njegovu ratnom putu došao u javnost budući da takav dokument spada u jednu od najvećih tajni sustava i naglasio da to što dokument nije bio klasificiran, ne znači da je trebao biti pušten u medije jer je time ugrožen Raškovićev život.

Karamarko je kazao i da se ne sjeća tog dokumenta i je li klasificiran ili ne, već o tome možda treba pitati bivšeg ministra unutarnjih poslova Šimu Lučina, koji je Raškoviću potpisao status branitelja: 'Netko zbog ovoga treba odgovarati jer taj čovjek je za Hrvatsku učinio puno više od onih koji su se u to vrijeme šetali po Bruxellesu'. Takožer, smatra i da hitno treba riješavati pitanje Ustavnog suda treba i da bi pravni stručnjaci trebali reći da li se automatski za šest mjeseci produljuje njihov mandat.

Milanović: Novi izbori ili neka cijeli Most ide uz HDZ, ako ih ima dosta

14:58
'Bilo bi najpoštenije da se svi zastupnici skupe i da idemo na nove izbore ili da cijeli Most ide uz HDZ, ako ih ima dosta. Nisam dobio mandat da bi sam o tome odlučivao za veliku koaliciju, vidjet ćemo što će reći Glavni odbor i predsjedništvo stranke. Nije nikakva panika, vjerujem da ćemo konstituirati sabor i sastaviti vladu', poručio je Zoran Milanović nakon sastanka predstavnika koalicije Hrvatska raste s predsjednicom s kojom se zadržao oko pola sata dakle znatno duže nego prošli put i na kojem je, kako reče, shvatio da je Petrina s njima (u smislu podrške).

Milanović je ponovio: 'Nema tu izmotavanja i migoljenja', i ustvrdio: 'Postavio sam civilizacijski, moralni prag i moram se konzultirati sa strankom.' Odbacio je ocjene da je današnji sastanak s predstavnicima Domoljubne koalicije i Mosta presedan i podsjetio da je već sjedio s Karamarkom kad se odlučivalo o arbitraži te je ponovio ranije na sastanku u Esplanadi iznijet stav da je u ovoj situaciji odgovornost na saborskim zastupnicima, a ne na Ustavnom sudu i istaknuo da se ne zalaže za ukidanje Ustavnog sudate podsjetio na probleme pri biranju ustavnih sudaca.O slučaju bivšeg SDSS-ovog zastupnika Mirka Raškovića Milanović je kazao kako je od njega očekivao potporu: 'Mislio sam da će mi on potpisati prije nego vlastiti ćaća', kazao je Milanović, a dokument kojim je umirovljen opisao kao 'vrlo čudan'.

Petrov na Pantovčaku opetovao: Ako HDZ i SDP odbiju, idu novi izbori

14:33
Nakon konzultacija s predsjednicom, Petrov je rekao da je s Grabar Kitarović vodio identičan razgovor kao i u prvom krugu te podsjetio na ranije održan sastanak s HDZ-om i SDP-om napomenuvši da su sada svi građani Hrvatske vidjeli stav Mosta te da će sedam dana čekati odgovore čelnika dviju koalicija. Petrov se nije želio upuštati u ocjenjivanje koliko su obje strane spremne prihvatiti Mostov prijedlog o zajedničkoj vladi, već im se još jednom zahvalio što su pristali na sastanak i što nisu zatvorili vrata.

Ponovio je i da su jedina opcija novi izbori ako Most dobije odbijenicu s obje strane. Ako ona stigne s jedne strane, ostavit ćemo i dalje vremena da i ona druga strana prihvati njihov prijedlog koji se tiče reformske vlade, poručio je Petrov koji je na Pantovčaku bio u pratnji Roberta Podolnjaka te Jasne Matulić Mire Bulja.

13:59
Nakon sastanka održanog u Esplanadi s predstavnicima Domoljubne i koalicije Hrvatska raste, Božo Petrov i predstavnici Mosta stigli su na Pantovčak i otvorili drugi dio današnjih konzultacija u kojemu se još očekuje predstavnike koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije. Petrov je nakon sastanka rekao da, ako ne dođe do dogovora s Domoljubnom i koalicijom Hrvatska raste, dolazi do novih izbora.

12:58 Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović od Vijeća za nacionalnu sigurnost zatražila je istragu kako je iz Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) iscurio dokument koji govori o ratnom putu i ulozi bivšeg člana SDSS-a Mirka Raškovića u Domovinskom ratu, potvrdio je glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić
11.40 Konzultacije će biti nastavljene u 14 sati kada bi na Pantovčak trebali stići Božo Petrov i predstavnici Mosta.

Nastavak konzultacija nakon sastanka SDP-a i HDZ-a

11.37
IDS je uz lijevo-liberalnu opciju, ponovio je šef IDS-a Boris Miletić koji smatra da je vlada koju bi činili SDP, HDZ i Most teško ostvariva, no misli da treba poslušati jer je primarno da se oforme Sabor i Vlada te da se izbjegne ustavnu krizu. Upitan jesu li nova izbori opcija, kazao je da to ovisi o današnjem sastanku HDZ-a, SDP-a i Mosta te upozorio da bi Most trebao preuzeti odgovornost i donijeti odluku, tim više ako su mu cilj reforme.

11.35
Hrid će na skupštini u srijedu odlučiti o daljnjim koracima, kazao je šef te stranke Drago Prgomet nakon konzultacija na kojima je bio s Gordanom Rusak i Irenom Petrijevčanin Vuksanović, dvije zastupnice iz stranke Hrid, čiji će članovi, kako je najavio, konačnu odluku o tome koga će podržati donijeti svi po načelu jedan čovjek, jedan glas. Ponovio je da oni ne bježe od odgovornosti te da smatra kako je zagovaranje velike koalicije nepotrebno i nerealno i da na to ne treba gubiti vrijeme.

11:31
Ni ovaj put Milan Bandić nije želio reći koga kani podržati niti koliko će zastupnika imati u klubu iako je najavio da će ih biti više. Rekao je kako je i predsjednici i njemu stalo da se ova saga što prije razriješi te dodao da se ufa u razum Zorana Milanovića, širinu Tomislava Karamarka i iskustvo Bože Petrova te da će nakon današnjeg sastanka pustiti bijeli dim. Ponovio je da će podržati one koji će ga uvjeriti da će podržati reforme jer da papir trpi sve, a upitan koga bi on predložio za mandatara kazao je da nije u poziciji predlagati, no da jest izabrao bi sebe. Upitan jesu li ga zvali Karamarko i Milanović rekao je da nisu, a na pitanje je li on zvao njih rekao je da on zove 'samo svoju mater i svoju Vesnu'.

Čačić i HDSSB: Izgledni su novi izbori

11:11
Da su izbori izgledna opcija, čini se i HDSSB-u čiji je šef Dragan Vulin rekao da nikome nisu dali potporu, ali da su spremni na razgovore ako to bude potrebno. 'Ne priželjkujemo nove izbore, ali smo spremni', rekao je Vulin koji smatra da bi ponovljeni izbori bila jeftinija varijanta za Hrvatsku. Upitan bi li oni promijenili raspored političkih snaga, Vulin je rekao da birači imaju svoje mišljenje o svemu što se događalo od izbora te da postoji mogućnost da bi na ponovljenim izborima bila iznjedrena stabilna parlamentarna većina.

10:46
'Nije istina da nema rješenja bez Mosta. Primarna odgovornost je na Mostu, a sekundarna na onima koji se ne žele dogovoriti bez Mosta, čime bi se izbjegli novi izbori', kazao je šef Reformista Radimir Čačić nakon konzultacija i ponovio da zasad podržava koaliciju Hrvatska raste. Prema njemu, sadašnja situacija ukazuje da ćemo imati nove izbore i upozorava da je ključ odgovornosti na ljudima koji su ušli u politiku misleći da se to može učiniti bez spremnosti da se preuzme odgovornost.

'Stav 'neću ni s kim' moguć je samo u situaciji kad imaš apsolutnu većinu, ali to nije razina odgovornosti koju bi trebali imati prema biračima', kazao je Čačić, koji se najdulje zadržao kod predsjednice, i upozorio da ni dva velika bloka nisu bez odgovornosti. 'Jer bez obzira na stav Mosta, postoji rješenje i njihovim dogovorom. Dakle, nije istina da nema rješenja bez Mosta', kazao je Čačić i ustvrdio da se pozicija Reformista uvelike poklapa s onime što traži Most: 'Dakle, reforme. Samo je pitanje tko to može i zna.'

10:27
Živi zid neće nikoga podržati, ni lijevu ni desnu opciju u sastavljanju vlade, opetovao je Ivan Vilibor Sinčić na konzultacijama.

Petrina: Podržat ću koaliciju Hrvatska raste, bliže su većini

10:13
Odmetnuti mostaš Stipe Petrina na upit koga će podržati, kazao je: 'Predsjednici Republike rekao sam da ću za Sabor podržati svakoga onoga tko bude imao 75 ruku, ako moja bude presudna, a za mandatara ćemo vidjeti. Po svemu sudeći, za sada, podržat ćemo koaliciju Hrvatska raste jer je bliže toj većini', rekao je Petrina novinarima nakon konzultacija, a upitan kome govori u množini, odvratio je da je riječ o 'koaliciji stranaka čiji je predstavnik'.

9:57
Nakon konzultacija SDSS-ovih Milorada Pupovac i Mile Horvata s predsjednicom, Pupovac je ustvrdio da ta dva člana SDSS-a i dalje podržavaju koaliciju Hrvatsku raste i Zorana Milanovića kao mandatara. Nakon što su ga novinari upitali za njegovu izjavu u srpskim medijima kako je spreman i na suradnju s Domoljubnom koalicijom ako će ona formira većinu, Pupovac je upozorio da neki mediji imaju sklonost od riječi napraviti vijest, ali da je to njihova stara pozicija od prije i nakon izbora, a da ta druga politička opcija svakim danom umanjuje svojim postupcima šanse za suradnju sa SDSS-om.
Što se pak tiče Raškovića, koji je odbio sa SDSS-om podržati Hrvatsku raste, Pupovac je rekao da nema ništa novog osim što je SDSS pod nerazjašnjenim okolnostima ostao bez svog jednog člana što su kazali i predsjednici: 'Ne znamo što je s njim. On i ja smo se zadnji put čuli 19. studenog i od tada ništa. Zabrinuti smo zbog te situacije, a još više smo zabrinuti zbog ambicija koje su sve više pojačavaju oko mandata Raškovića.' Podsjetimo, Rašković je nakon prvog kruga konzultacija izjavio da je izložen pritiscima u stranci vezano uz davanje potpore mandataru Vlade, a u međuvremenu je navodna politička trgovina mandatima zaintrigirala i policiju.

'Manjinci nemaju pojma što Most misli o njima'

9:42
'Apeliram na Most da kontaktira s nacionalnim manjinama budući da manjinci nemaju pojma kakva je politika Mosta prema nacionalnim manjinama', zavapio je predstavnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin nakon konzultacija s predsjednicom. Kazao je da je, kako javlja Večernji list, pred manjincima jedna nepoznanica, a to je ishod današnjeg sastanka SDP-a, HDZ-a i Mosta, naime, Radin smatra kako je malo vjerojatno, ali u slučaju da dođe do velike koalicije SDP-a, HDZ-a i Most-a, onda bi se manjinci trebali upoznati s Mostom budući da im je nepoznato koje Most reforme planira u pogledu nacionalnih manjina. Istaknuo je i da je bez manjinaca moguće sastaviti takvu zajedničku vladu, ali da bez njih ona ne bi bila stabilna.

9:30
Najgore je kad čovjek mijenja stavove, izjavio je zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas nakon konzultacija upitan je li promijenio mišljenje od prošlog puta kad je rekao da podupire koaliciju Hrvatska raste.

9:27
Zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, inače član HNS-a, kazao je da ostaje pri svojem stavu što bi značilo da i dalje podupire koaliciju Hrvatska raste, ali je i napomenuo: 'Očekujemo da, tko će imati većinu, da će predsjednica imenovati mandatara s kojim ćemo krenuti u razgovore.'

9:21
Predstavnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi kazao je da i dalje želi dati priliku koaliciji Hrvatska raste.

Lekaj Prljaskaj i dalje za većinu, Rašković izostao zbog obaveza

9:19 Ermina Lekaj Prljaskaj
nakon razgovora s Grabar Kitarović izjavila je da se još nije opredijelila te istaknula: 'Smatram da se manjinac treba pridružiti većini.'

9:13
Bivši SDSS-ovac Mirko Rašković ne dolazi danas kod predsjednice, naime, ispričao se obvezama u Šibensko-kninskoj županiji čijoj sjednici prisustvuje, javlja HRT, kao i da su prvi na rasporedu predstavnici manjina pa tako konzultacije otvarapredstavnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj nakon koje redom slijede Veljko Kajtazi, Vladimir Bilek, Šandor Juhas Furio Radin te Mile Horvat i Milorad Pupovac iz SDSS-a,  potom će predsjednica primitiodmetnutog mostaša Stipu Petrinu, Ivana Vilibora Sinčića iz Živog zida, šefa reformista Radimira Čačića, a potom će razgovarati s predstavnicima HDSSB-a, Milanom Bandićem, Dragom Prgometom i Borisom Miletićem iz IDS-a.

Hoćemo li danas dobiti mandatara?

8:45
Konzultacije će biti održane u dva dijela – prijepodnevni počinje u devet sati i trajat će do 11 sati, a poslijepodnevni dio počinje od 14 sati. Što se tiče rasporeda, on bi trebao biti sličan onome od prošli put kada je konzultacije otvorio IDS, a zatim je slijedilo pojedinačno osam zastupnika i zastupnica manjina, Živi zid i Reformisti te HDSSB.

S Milanom Bandićem predsjednica je razgovarala telefonski, kao i s Dragom Prgometom, koji bi ovaj put trebao stići na Pantovčak predvodeći delegaciju Hridi uz pratnju zastupnica Gordane Rusak i Irene Petrijevčanin Vuksanović

Predstavnici Mosta, SDP-om prevođene koalicije Hrvatska raste i HDZ-ove Domoljubne koalicija s predsjednicom će razgovarati u poslijepodnevnim satima. Trojka će, naime, u međuvremenu, točno u podne održati svoj sastanak u hotelu Esplanadi na kojemu bi za istim stolom s Mostom trebali sjediti šefovi HDZ-a i SDP-a Tomislav Karamarko Zoran Milanović, a za koji ih je natjerao nakon što je prošli tjedan propao pokušaj konstituiranja Sabora, Most nezavisnih lista.

Podsjetimo, u prvom krugu konzultacija predsjednica nikome nije dala mandat za sastavljanje vlade jer 'nitko nije raspolagao dostatnom potporom zastupnika u Saboru kako bi postao mandatar' odnosno imao potporu najmanje 76 zastupnika.

Prema Ustavu, predsjednica mandat za sastavljanje vlade povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.