SASTANAK U ESPLANADI

Petrov predložio nestranačkog mandatara, a Karamarko i Milanović nisu odbili

07.12.2015 u 11:00

  • +29

Zajednički sastanak Domoljubne koalicije, koalicije Hrvatska raste i MOST-a

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Čelnik Mosta Božo Petrov predložio je dvjema velikim koalicijama da zajednički izaberu nestranačkog kandidata za predsjednika Vlade te da potom definiraju i ostale dužnosti uz dodatno pojašnjenje da bi dvije vodeće koalicije imale po trećinu ministarstava, Most šestinu, a šestinu bi činili neovisni stručnjaci. Prvi potpredsjednik vlade bio bi iz jedne koalicije izabran na polovicu mandata, a predsjednik Sabora iz druge koalicije i nakon dvije godine bi se zamijenili, dok bi Most tražio mjesto drugog potpredsjednika vlade kao jamstvo provedbe reformi. Zoran Milanović i Tomislav Karamarko upozorili su da ne mogu donijeti odluku bez razgovora sa svojim partnerima, a Petrov im je dao rok za izjašnjavanje od tjedan dana

13:11 U 14 sati slijedi drugi dio današnjih konzultacija na Pantovčaku gdje predsjednica očekuje još samo predstavnike Mosta te HDZ-a i SDP-a.

13:03
'Molim vas da u roku tjedan dana donesete odluku je li vam ovo prihvatljivo ili ne', zaključio je sastanak Petrov i zamolio obje strane da daju odgovor na Mostov prijedlog i navedu koji su njihovi uvjeti za konsenzus sve tri strane.

13:01 Karamarko je opetovao da ne želi ulaziti u polemike, ali i poručio da su Milanovićeve riječi floskula na što ga je ovaj pitao da tko je njega prozvao. 'Mene niste', odvratio mu je šef HDZ-a, a Milanović dodao 'niti vašu stranku' na što je Karamarko zahvalio bogu i predložio da zatvore tu temu, jer bi mogli otvoriti Pandorinu kutiju.


13:00
'Mi ne možemo ići u koaliciju ni s jednim političkim entitetom koja u svojim redovima na listama ima osobe koje su pravomoćnmo optužene za kaznena djela. Tih ljudi se oni moraju odreći i zatražiti da odstupe, pa makar to oni i ne učine, to je za nas minimum', rekao je Milanović i dodao kako zna da ovime neka vrata zatvara.

12:59 'Izgubiti neko vrijeme na razgovore ako postoji mogućnost dogovora nije puno, ali jest ako se pokušava spojiti nespojivo', upozorio je IDS-ov šef Boris Miletić.

12:57 Petrov je priznao da ideološke razlike postoje, ali smatra da one nisu nepremostive: ''Stavit ćemo vaše odgovore na internet da se vidi da su preogovori urodili plodom'.

12:55 'Mi ćemo se izjasniti u roku i dati svoje prijedloge, a molim vas da vi nakon toga ne odugovlačite. Ako se netko drugi neće izjasniti to je prijedlog treće strane', upozorio je Darinko Kosor iz Domoljubne koalicije.

12:50
'Ne osjećam pritisak ni od koga, ali jeste li vizualizirali kako će to funkcionirati', zapitao je Hrelja i odmah odgovorio: 'Vi ćete proći most, ali ćete pasti na ćupriji. Vi ste sami sebi ugradili blokadu u ovaj model', upozorio je Hrelja dodavši da prema toj shemi nikada neće biti moguće donijeti odluku jer će uvijek jedna strana biti protiv.

12:47
Petrov je odbacio prigovore koje se ranije moglo čuti da odugovlače i smatra da će javnost imati razumijevanja. Ne vidim zbog čega bismo idućih mjesec dana raspravljati o ovome o čemu danas razgovaramo, naglasio je vođa Mosta.

12:45
Što prije treba stvoriti saborsku većinu i provoditi reforme, poručio je Karamarko ponovivši da ostaju otvoreni za razgovor.

12:44
'Nemojmo se skrivati iza Ustavnog suda. Budimo odgovorni i donesimo odluku, makar i lošu', odvratio je Milanović.

12:42
Mostov ustavnopravni stručnjak Robert Podolnjak podsjetio je da se u šest mjeseci mora riješiti sva ustavna pitanja jer većini ustavnih sudaca danas ističe manda te je apelirao na Ustavni sud da se očituje oko svih ustavnovažnih pitanja.

12:40
'Konsenzus isključuje ultimatum. To je oksimoron kao i drveno željezo. Ako se ne možemo maknuti s ovoga mjesta, bilo bi poštenije da konstituiramo sabor, izaberemo ga na pet minuta i nakon toga ga raspustimo jer tek tada predsjednik države može raspustiti sabor. Sabor koji nije konstituiran se ne može raspustiti. Ako se nismo u stanju dogovoriti, budimo pošteni, konstituirajmo se i ajmo ča', poručio je Milanović.

12:37
'Mi nismo stavili kandidata Mosta jer poštujemo broj zastupnika koje su ostvarile jedna i druga koalicija. Stavili smo odgovornost na Most jer smo rekli da bi iz Mosta bio drugi potpredsjednik Vlade. Mi ne želimo tražiti ono što nama ne pripada. Zahvaljujem vam se na prijedlogu za Predsjednika sabora. Mi smo rekli da bi to bilo privremeno do formiranja Vlade, a potom možda i stalno', kazao je Petrov i dodao: 'Nećemo mi bježati od odgovornosti, ali inzistiramo na zajedničkom dogovoru'.

12:30
'Govorite o rokovima, no mi smo u roku već mjesec dana, ali stalno imamo nove zahtjeve i rokove. Pregovori bi trebali biti konkretni, a mene čudi što predlažete predsjednika sabora jedne i druge strane. Zašto tu nema i vašeg kandidata? Ovo nije prvi prag pregovora, imali smo puno pragova i pregovora, no vi još uvijek niste odgovorili na ono što smo vam dali. Nadam se da shvaćate da i vi iz Mosta prema građanima imate neke obaveze i odgovornosti', poručila je predsjednica laburista Nansi Tireli.

12:29
'Za nas mjesto premijera nije fotelja, nego ogromna odgovornost' ponovio je Petrov i dodao da bi moglo biti još političke zavrzlama koja bi mogla voditi u krizu: 'Ako će se dignuti ustavnu tužbu, ulazimo u veći problem iz kojeg bi se teško mogli izvući. Po nama je realno dati rok od pet dana. Zaista bi htjeli postići zajednički dogovor', ponovio je Petrov.

12:28
'Ovo nisu pregovori, ovo je dogovor o osobi koja će biti predsjednik Vlade i tu se moramo odlučiti. Tu ne mogu prihvatiti nikakve rokove. Sve ovo može trajati', kazao je Milanović.

12:27
'Siguran sam da je ovo velika odgovornost i da nitko ovdje to ne doživljava kao fotelju, možemo svi imati prijedloge i oko osobe se možemo zajednički dogovoriti, a konkretno ime bismo ostavili za sljedeće sastanke, meni je bitno da se usuglasimo hoćemo li dalje po tom ključu raditi', nastavio je Petrov.

12:25 '
Da bismo uopće mogli razgovarati o tome, moramo znati tko bi uopće bila osoba koja bi bila predsjednik Vlade', upozorila je također HNS-ova Vesna Pusić.

12:22
'Trebamo brzo odlučivati, nemojmo raditi reality show i biti smiješni pred građanima. Problem iseljavanja je veliki, a postoje i sigurnosni problemi. Mi ćemo se javiti kroz koji dan', rekao je Karamarko.

12:20 'Prošlo je mjesec dana, imamo gospodarski rast i stvari nisu baš tako crne. Nije ratno stanje. Vrijeme je važno, ali nije presudno u ovom trenutku', rekao je Milanović.

12:17
Vi se možete između sebe odgovoriti tko će biti premijer, ustvrdio je Petrov te opetovao poziv na konsenzus kako bi se zatomilo animozitete i sve izrečeno posljednjih godina.  Kazao je da su svjesni da se koalicije mogu teško složiti oko zajedničkog kandidata te rekao da ne stavljaju ultimatum oko premijera kao prve osobe. 'Drago mi je da danas ovdje sjedimo i da nema teških riječi', istaknuo je šef Mosta te izrazio zadovoljstvom otvorenošću sastanka, napose prema medijima te istaknuo kako bi volio da svi preuzmu odgovornost.


12:15
Karamarko je kazao da ne želi ulaziti u polemiku, ali i pohvalio Mostovu inicijativu premda je opet podsjetio narezultate izbora i ponovio da ne može s nekim za koga su građani, kako smatra, rekli da nije dobro vodio zemlju. Nisam rekao ni da, ni ne, ništa nije važnije od Hrvatske, zaključio je šef HDZ-a.

12:11 '
Ovo ste nam trebali reći prvog dana, a razgovaramo već mjesec dana', upozorio je Milanović te dodao da i on mora razgovarati s kolegama te sazvati vjerojatno stranačku konvenciju s vrlo vjerojatnim ishodom, no da i dalje sluša.

12:08 '
Tražimo samo obećanje da će ono o čemu smo razgovarali proteklih tjedana, biti izvršeno, istaknuo je Petrov i kazao da bi prvi potpredsjednik bio iz jedne koalicije prvu polovicu mandata, a u tom istom trenutku bi predsjednik Sabora bio iz druge koalicije i potom bi se zamijenili u sljedeće dvije godine. Most bi zatražio jedino mjesto drugog potpredsjednika Vlade kako bi se moglo provoditi reforme o kojima se razgovaralo', iznio je Petrov prijedlog Mosta.

12:05
'Bilo je vremena za ovakve susrete. Mi smo realtivni pobjednici i želimo da se to respektira. Ovo je kriza i sad već predugo traje, a mi ne pričamo o gospodarstvu. Mi kao relativni pobjednici imamo pravo na mandatara i reforme pripremamo već tri godine', kazao je Karamarko te poručio da moramo brzo raditi i da se o svemu može razgovarati premda smatra da Mostov prijedlog nije pravedan.'Doista očekujem objašnjenje tripartitne kombinacije', istaknuo je i još jednom podsjetio na niz problema o kojima se trenutno ne govori kao i mogućnost svjetonazorskih razlika. Morate nam dati vremena da razgovaramo sa strankom i tijelima, kazao je šef HDZ-a.

12:04
' To ste nam odmah trebali reći, predsjednik vlade je preodgovorna funkcija da bi ga izabrali konsenzusom. Ja sam tu da slušam, a ne da govorim', poručio je vrlo kratko Milanović.




12:00
'Ovo je velik pomak s vaše strane i cijenimo što ste došli', kazao je Petrov u pozdravu sudionicima sastankakoji je upravo počeo. 'Molim vas da dok traju pregovori da se dogovorimo na moratorij na međusobne optužbe. Mi smo odlučili dati jedan prijedlog i ako bi se on dogodio, on bi značio jednu novu političku budućnost, mogućnost da se u iduće dvije godine dogode značajne promjene. Da opozicije neće biti, s tim se ne bi složio, ali ono što zaista treba je konsenzus oko jako bitnih stvari'. 'Predlažemo konsenzus tri strane i da to bude nestranački kandidat od strane ovih stranaka koje danas sjede zajedno. Predlažemo zajedničkog kandidata kojeg bi donijeli usuglašavanjem sve tri strane, a isto bi trebalo vrijediti i za ostale funkcije. Smatramo da ako svi prepoznajemo važnost ovog trenutka, da bismo trebali sve podrediti tome', poručio je Petrov.

11:50
'Poslije ćemo razgovarati', kratko je poručio i šef HDZ-a Tomislav Karamarko po dolasku na sastanak.

11:46
'Došao sam razgovarati odnosno više slušati', kazao je kratko šef SDP-a Zoran Milanović došavši u Esplanadu na sastanak koji počinje točno u podne.

11: 41
'Nadam se da će danas biti nova prekretnica u političkoj komunikaciji i svim ostalim bitnim dijelovima za Republiku Hrvatsku', kazao je kratko vođa Mosta Božo Petrov i dodaoda će izjave davati po završetku sastankana koji je stigao s Ines Strenja -Linić i Mirom Buljom.

11:35
Upitan je li moguća velika koalicija, šef HSU-a Silvano Hrelja po dolasku pred Esplanadu novinarima je kratko kazao: 'Velika koalicija je gotovo nemoguća i ne bi bila dobra za Republiku Hrvatsku.' 'Tko bi tada bio oporba', zapitao je Hrelja, ali i dodao da je nekad i sam radio stvari u koje 90 posto građana nije vjerovalo'.

11:00
Mjesec dana nakon izbora Most je uspio u nemogućem - za isti stol posjest će čelnike HDZ-a i SDP-a Karamarka i Milanovića te će vjerojatno još jednom ponuditi zajedničku reformsku vladu u kojoj ni jedan ni drugi ne bi bili na premijerskom mjestu.

Rano jutros SDP je zatražio da današnji sastanak bude otvoren za medije, a čini se da je to prihvatio i HDZ, s obzirom da je Most na svom Twitteru potvrdio da će on biti otvoren za medije.


'Most nezavisnih lista jedini nastupa posve odgovorno, iskreno, bez kalkulacija i s istinskom željom za dogovorom kako bi se izbjegli novi izbori i opravdalo povjerenje građana. Također, Most će još jednom ponuditi rješenje za izlazak iz ove pat-pozicije u nadi da će obje strane shvatiti da njihovi dosadašnji potezi čine neizmjernu štetu hrvatskim građanima i odgađaju trenutak suočavanja s ključnim promjenama kroz koje Hrvatska mora proći. Most nezavisnih lista ovim putem poziva čelnike koalicija Hrvatska raste i Domoljubna Hrvatska na zajednički sastanak u ponedjeljak 7. prosinca u 12 sati. U slučaju odaziva samo jedne strane, Most nezavisnih lista nastavit će razgovore samo s tom stranom o formiranju reformske vlade', svojevrstan je ultimatum koji je Most odaslao prošli četvrtak nakon propalog pokušaja konstituiranja Sabora.

Isti dan SDP je potvrdio da će se pojaviti na sastanku dok je HDZ zatražio dodatan sastanak s Mostom, nakon čega su i iz te stranke potvrdili dolazak.

Pretpostavlja se da bi Most danas još jednom mogao zatražiti zajedničku reformsku vladu, no do sada su i HDZ i SDP odbijali to.

'Mogu imati svoje mišljenje o tripartitnoj vladi i tom nekakvom zajedništvu, koje je za mene drveno željezo. Ipak ću doći jer želim čuti, pa neka me probaju uvjeriti da je to dobro. Mora se razgovarati - oko toga smo se složili', rekao je prošli tjedan Karamarko.

'S njima nažalost ne možemo jer među nama su prevelike razlike. Mislim na HDZ, HČSP...', stav je pak Zorana Milanovića.