SVJEDOČIO BIVŠI DIREKTOR ZRAČNE LUKE

'Gospodična s check-ina postala direktorica prometa'

17.12.2012 u 14:42

Bionic
Reading

Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu, HDZ-u i dužnosnicima te stranke te vlasnici tvrtke Fimi medija, preko koje se navodno izvlačio novac iz državnih institucija i poduzeća, nastavljen je svjedočenjem bivšeg direktora Zračne luke Zagreb Boška Matkovića i nekadašnjeg člana uprave Croatia osiguranja Damira Mihanovića. Matković je posvjedočio kako se od njega tražilo rješavati kadrovska pitanja putem 'kuverata'

Boško Matković, bivši direktor Zračne luke Zagreb, prepričao je događaje iz 2008. kad je od njega, iz vrha HDZ-a, zatraženo da na mjesto direktora prometa postavi 'gospodičnu s check-ina'. Od njega je to, kako je posvjedočio, zatražio tadašnji direktor Carine, Mladen Barišić

S Barišićem i Nevenkom Jurak, vlasnicom tvrtke Fimi medija, Matkovića je početkom te godine upoznao tadašnji ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta na jednom sastanku na kojem se razgovaralo o načinu reklamiranja na prostoru zagrebačke zračne luke. Nekoliko mjeseci kasnije u Carinu ga je pozvao Mladen Barišić na razgovor o 'kadrovskim pitanjima'.

'Dao mi je kuvertu u kojoj je bio životopis jedne osobe za koju se, kako je rekao, svi skupa slažu da se promovira. Nije konkretno rekao da je riječ o HDZ-u. Tražio je da se u roku od 24 sata gospodičnu Ivanu Akmadžić, koja je na check-inu radila na registraciji putnika, postavi na radno mjesto direktora prometa. Odmah sam to odbio, jer je to prvo operativno radno mjesto, koje traži najiskusnije i najkvalitetnije ljude na to mjesto, pa smo vodili računa da tamo dođu najbolji kadrovi', rekao je Matković.

Upozorio je Barišića kako 'gospodična nema kvalifikacije', no dobio je odgovor da je 'Sanader to tražio i nema se što diskutirati'. Kad je uspio stupiti u kontakt s Ivanom Akmadžić, samo mu je rekla kako je ona direktorica prometa 'već osam dana i nije joj jasno što se on ima tome protiviti'.

Nakon nekoliko dana ponovno ga je nazvao Barišić i nastavio pritisak na njega rekavši da 'pazi što čini, jer se zna što slijedi'. Od ministra Kalmete je tražio zaštitu, no nije dobio nikakav odgovor, pa je tadašnjem direktoru prometa Miroslavu Drljači, a danas direktoru ZLZ-a, odredio da bude supervizor, a Ivanu Akmadžić postavi na traženo mjesto.

'Kad sam došao do ministra Kalmete i pitao što da radim, samo je odgovorio 'učinimo to'. Dao sam joj sobu, a ona je bila bahata preko svake mjere. Tražila je službeni automobil, i to Passat, pa smo uzeli rent-a-car. I mobitel je tražila, no nije joj odgovarao predbroj 099, nego 098 kao i svim direktorima', podsjetio je Matković navodeći kako je Ivana Akmadžić i danas direktorica sektora prometa putnika u Zračnoj luci

Nije mu bilo jasno kakve je ingerencije imao Mladen Barišić kao direktor Carine, no napravio je kako se tražilo od njega. Uskoro je smijenjen, iako je Zračna luka poslovala izvrsno. Kalmeta mu je ponudio veleposlaničko mjesto 'na njemačkom govornom području' ili da bude direktor HŽ-a ili da kaže 'što bi radio'. 'Sve sam odbio i smijenjen sam u svibnju 2009. bez obrazloženja i mogućnosti žalbe. Otišao sam na tržište rada s kojeg sam i došao. Jedini sam direktor koji je došao natječajem, a ne postavljanjem', zaključio je svjedočenje Boško Matković.

U nastavku suđenja svjedoči Damir Mihanović, bivši član uprave Croatia osiguranja, koji je u javnosti prvi progovorio o izvlačenju novca preko Fimi medije, čime se, po navodima optužnice, punio i HDZ-ov 'crni fond'.

Bivši premijer Ivo Sanader, HDZ i troje bivših stranačkih dužnosnika te Nevenka Jurak u 'aferi Fimi medija' optuženi su za nezakonito izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih tvrtki i institucija.