ISTRAGA EUROPSKOG PARLAMENTA

Google, Apple, IKEA i McDonald's nisu skloni objavi svojih poreznih podataka

16.03.2016 u 16:27

Bionic
Reading

Google, Apple, Inter-IKEA grupa i McDonald's traže veću jasnoću i sigurnost u pogledu svojih poreznih obveza u EU-u, a zabrinuti su zbog administrativnih troškova i nisu skloni objavi poreznih podataka, kazali su u utorak njihovi predstavnici na javnom saslušanju pred posebnim odborom Europskog parlamenta koji istražuje masovnu poreznu evaziju u EU-u, objavio je Europski parlament

Zastupnici Posebnog odbora za porezna rješenja II. željeli su čuti njihova mišljenja o prijedlogu direktive za borbu protiv erozije porezne osnovice i premještanja dobiti (anti-BEPS direktiva), koju se donosi nakon dogovora postignutog na razini OECD-a i G20 o tom problemu.

Glavno pitanje s tim u vezi je prijedlog da kompanije podnose godišnja financijska izvješća za svaku državu u kojoj posluju, s podacima o dobiti, porezima i subvencijama, te trebaju li te informacije biti javne. Intenzivna rasprava vodila se i o zajedničkoj konsolidiranoj korporativnoj poreznoj osnovici (CCCTB) i poreznim strukturama unutar kompanija, poput Googleove "bermudske" strukture, IKEA-inih "tantijema", Appleovih poreznih dogovora u Irskoj i McDonald's-ovih franšiza.

Google

Nekoliko zastupnika kritiziralo je Google što plaća premalo poreza u EU, ocijenivši da njegov dogovor s britanskim poreznim vlastima, po kojem mora platiti 130 milijuna funti neplaćnih poreza i više poreze u budućnosti, pokazuje da ne postupa etički.

Googleov direktor za ekonomsku politiku u Europi Adam Cohen rekao je da su britanski poreznici proučili kompanijin sustav transfernih cijena (cijena robe i usluga koje se prodaju među poduzećima unutar grupe) i zaključili da je potrebna prilagodba nekih mjerila. "To je normalno za multinacionalne kompanije", istaknuo je, dodajući da Google plaća globalnu efektivnu poreznu stopu od 19 posto, a u EU oko 20 posto.

Google je izrazio veliku rezeviranost u pogledu planova za uvođenje zajedničke konsolidirane korporativne porezne osnovice, koji bi, smatra Cohen, povećali troškove za kompaniju jer bi morala imati podružnicu u svakoj državi članici. "To ne bi bilo u skladu s načelom unutarnjeg tržišta", rekao je.

Apple

"Apple je najveći porezni obveznik na svijetu. Godine 2015. platili smo 13,2 milijarda dolara poreza širom svijeta, što je efektivna porezna stopa od 26,4 posto", kazali su predstavnici kompanije govoreći o svojim poreznim shemama u Europi i istrazi o poštivanju pravila o državnoj pomoći koju je pokrenula povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

No, nisu željeli reći koliko poreza plaćaju u EU i Irskoj. "To su povjerljivi podaci. Kada objava financijskih izvješća po državama postane obvezna, mi ćemo naravno to učiniti."

Apple, kao i Google, plaća većinu poreza u SAD-u, gdje se nalazi većina njegovih zaposlenika i gdje se provode istraživanja.

McDonald's

Potpredsjednica McDonald's-a za korporativne poreze Irene Yates pozdravila je prijedlog anti-BEPS direktive, ocijenivši da će ona dovesti do "jasnijeg, jednostavnijeg i dosljednijeg međunarodnog poreznog režima."

No "zabrinuti smo zbog jednostranih pristupa (koji će uslijediti) ako BEPS direktive ne budu usklađene na holistički način. Cilj bi trebao biti uklanjanje zapreka za trgovinu, a ne stvaranje novih", kazala je, dodajući da McDonald's ne podržava da njegova financijska izvješća postanu javna. "Informacije bi trebale ostati tajne a ne biti javne. To bi naštetilo tržišnom natjecanju", zaključila je.

Inter-IKEA grupa

Zastupnici Zelenih napali su glavnog direktora Inter-IKEA grupe Sorena Hansena da njegova kompanija izbjegava plaćanje poreza putem sustava tantijema preko Nizozemske i Lihtenštajna.

Hansen je rekao da su neke pretpostavke na kojima se temelji izvješće na koje se pozivaju pogrešne, ali i obećao da će se kompanija očitovati pisanim putem o tom izvješću.

Kazao je također da bi anti-BEPS direktiva trebala biti rezultat dogovora unutar i izvan EU-a, da treba izbjeći birokraciju te da je poželjan mehanizam za brzo rješavanje sporova.