mirovinska reforma

Gong traži da Vlada objavi troškove svoje kampanje protiv sindikata

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 02.05.2019 13:08
  • Objavljeno 02.05.2019 u 13:08
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

S obzirom da se zadnjim televizijskim spotom o mirovinskoj reformi izravno uključila u kampanju protiv sindikalne inicijative '67 je previše', Gong je u četvrtak pozvao Vladu da javnosti pokaže troškove svoje protukampanje

Građanke i građane Vlada plaši procjenama da će zahtjevi sindikalne inicijative '67 je previše' stajati državni proračun 45 milijardi kuna, trošeći netransparentno javni novac za televizijske reklame u svojoj protureferendumskoj kampanji, ustvrdio je Gong u priopćenju.

Pri tome je Vlada sindikatima, odnosno svim inicijatorima referenduma, postrožila pravila za transparentnost, što Gong pozdravlja, no problematično je što su sebi ostavili prostor da od javnosti sakriju troškove protukampanje. Vlada se time stavila u privilegirani položaj u odnosu na referendumske inicijative.

Gong je već upozorio da je Vlada, suprotno preporukama Venecijanske komisije, samo tjedan dana uoči izbora donijela novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Time su postrožena pravila za referendumske inicijative, bez da je u potpunosti reguliran sam postupak referenduma, uloga vlasti, kao i izvještavanje protureferendumskih inicijativa.

Pitanje financiranja referenduma trebalo se rješavati u istom paketu s donošenjem novog Zakona o referendumu, no umjesto toga ministar uprave Lovro Kuščević osnovao je radnu skupinu za novi zakon koja se uopće nije sastala, te se oteže dovoljno dugo, čime se Vladi omogućuje da novcem poreznih obveznika netransparentno proziva sindikate, ističe Gong.

Preporuke Venecijanske komisije kažu da vlasti moraju davati objektivne informacije o referendumskim inicijativama, te da korištenje javnih sredstava u kampanjama mora biti ograničeno.

Zato Gong poziva Vladu na transparentnost, a Državno izborno povjerenstvo da podrži Gongov zahtjev te uputi Vladu, kao i sindikate, na prijavu troškova.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!