POHVALA HRABROSTI I PONOSU

GONG-ova nagrada prošlogodišnjem Split Prideu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 28.06.2012 15:12
  • Objavljeno 28.06.2012 u 15:12
Gay Pride Split (3)

Gay Pride Split (3)

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Ovogodišnja nagrada Vijeća GONG-a 'GONG za građanski aktivizam i razvoj demokracije' dodijeljena je organizacijama civilnog društva Domine, Iskorak i Kontra za Split Pride 2011, koja se tradicionalno već treću godinu zaredom dodjeljuje kao poticaj razvoju demokratskih vrijednosti, priopćeno je iz GONG-a

Koordinatorica udruge Kontra Sanja Juras podsjetila je na prošlogodišnji Split Pride kojeg je obilježilo nasilje rekavši da im država nije osigurala pravo na javno okupljanje, što je ove godine ipak ostvareno. Smatra da osigurati javno okupljanje nije dovoljno te da država mora aktivno raditi na zaštiti svih ljudskih prava svojih građana i građanki, što uključuje i LGBTiQ osobe.

Tražimo izmjene obiteljskog zakona i izmjene definicije braka i izvanbračne zajednice kako bi istospolne obitelji uživale apsolutno jednaka prava koje uživaju i raznospolne obitelji u Hrvatskoj', rekla je Juras.

Voditeljica Istraživačkog centra GONG-a Nives Miošić naglasila je da je građanski aktivizam još uvijek poprilično endemska pojava u Hrvatskoj, a građanska hrabrost vrlina koju rijetki među nama posjeduju.

Nismo navikli živjeti u multikulturalnom društvu i društvu u kojem postoje različite skupine s različitim vrijednostima. Stoga je najvažniji argument za dodjelu ove nagrade hrabrost i ustrajnost u obrani manjinskih prava', istaknuo je član Vijeća GONG-a i dekan Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek poželivši dobitnicima nagrade da ona bude poticaj za organizaciju Povorke ponosa i sljedeće godine.

Profesorica Filozofskog fakulteta Vedrana Spajić – Vrkaš istaknula je da je osim podrške države potrebna i podrška građana koja se mora razviti kroz obrazovni sustav.

'Potrebno je raditi na transformaciji škola, što znači izgradnju demokratske kulture škole, a ona uključuje drugačiji sustav upravljanja odgojno obrazovnim procesom. Mi danas imamo autoritarne škole koje sebe nazivaju demokratskima. Ono što nama najviše fali u Hrvatskoj je responsivna škola koja brine o individualnim potrebama učenika i nastavnika', rekla je Spajić – Vrkaš.

Dodala je kako će Nacionalni kurikulum za odgoj za građanski odgoj i obrazovanje danas biti poslan Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta izrazivši nadu da će biti stavljen na ponovnu javnu raspravu.

U priopćenju se navodi da je organizacija prve splitske Povorke ponosa 2011. godine pod sloganom 'Različite obitelj, jednaka prava' bila motivirana diskriminacijom istospolnih parova u svakodnevnom, obiteljskom životu, s ciljem poticanja javne rasprave o potrebi izmjena zakonodavnog okvira koji diskriminira istospolne obitelji u Hrvatskoj.

Upravo radi nedostatka formalnog obrazovanja u području odgoja za demokratsko građanstvo i ljudska prava, GONG je osmislio edukativni program 'Građanska pismenost' kojeg je savladalo 20-ak profesora i profesorica Politike i gospodarstva kojima su uručena uvjerenja, zajedno s devet polaznica Internship programa 2011./2012. koji okuplja mlade entuzijaste – studente kojima se na taj način pruža uvid u to što znači raditi u nevladinoj aktivističkoj organizaciji, ističu u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi