KAKAV PRIZOR!

Gomila smeća tek koji kilometar od mora

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.06.2010 13:48
  • Objavljeno 08.06.2010 u 13:14
KAŠTIJUN

KAŠTIJUN

Izvor: tportal.hr / Autor: Screenshot

Tek koji kilometar od mora, na starom odlagalištu otpada Kaštijun između Pule i Medulina, užasan prizor: gomila smeća i deseci galebova koji po njemu kopaju na samom turističkom jugu Istre

Građanska inicijativa više od dvije godine bori se protiv izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu, gdje bi se trebao odlagati otpad iz cijele Istre. Aktivisti tvrde da bi time bilo ugroženo zdravlje oko 85 tisuća građana. Uostalom, ovakvi prizori zasigurno nisu za oči europskih turista koji imaju razvijenu svijest o ekologiji.

Borba aktivista zasad nema rezultata: za budući centar za gospodarenje otpadom vrijedan sto tisuća eura već je izdana lokacijska dozvola.

Posljednji prosvjed aktivista održao se prije tri dana, a traže hitnu sanaciju starog odlagališta, ali i drugu lokaciju za izgradnju centra za gospodarenje otpadom. Za projekt krive župana Ivana Jakovčića i resornu ministricu Marinu Matulović Dropulić.

Iz građanske inicijative NE Kaštijun kažu da se izrada studije utjecaja na okoliš, kao i određivanje površine i sadržaja budućeg županijskog centra za gospodarenje otpadom, odvijala netransparentno, bez konzultiranja građana i jedinica lokalne samouprave.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi