zagrebački mostovci

Goluža podnio kaznenu prijavu protiv Tomaševića zbog stanja u Opskrbi

27.07.2022 u 12:20

Bionic
Reading

Zastupnik Mosta u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Trpimir Goluža podnio je u srijedu kazenenu prijavu protiv gradonačelnika Tomislava Tomaševića i dvije osobe iz Gradske plinare Zagreb (GPZ) Opskrba zbog gubitka od 560 milijuna kuna u nepunoj plinskoj godini

“Do lipnja prošle godine, GPZ Opskrba poslovala je uspješno, a od vremena kada je vlast u Zagrebu preuzeo Tomašević, gubitak u jednoj nepunoj plinskoj godini iznosi 562 milijuna kuna”, istaknuo je Goluža na konferenciji za medije zagrebačkog Mosta ispred Državnog odvjetništva RH.

Kaznenu prijavu podnio je i protiv Direktora sektora trgovine prirodnim plinom Marina Bačelića te bivšeg direktora Opskrbe Igora Pirije, koji je u listopadu prošle godine smijenjen s te pozicije zbog propusta u nabavi plina.

Naime, Opskrba nije na vrijeme osigurala dovoljne količine plina po nižim cijenama, pa su nakon poremećaja na tržištu bili primorani kupovati plin na burzi po većim cijenama, zbog čega je poslovnim korisnicima u studenom višestruko porasla cijena plina.

Goluža, međutim, ističe da se ne radi o samo jednoj krivoj odluci bivše uprave plinare, već se radi o “kontinuiranom slijedu pogrešne poslovne politike”, za koju je, smatra, odgovoran i zagrebački gradonačelnik.

Tomašević nije zaustavio potpuno pogrešnu poslovnu politiku, a to nečinjenje rezultiralo je znatno većim financijskim gubitkom plinare nego što je on mogao biti”, istaknuo je Goluža dodavši da je sadašnji gubitak od 562 milijuna kuna mogao biti dvostruko, ako ne i trostruko niži, da je Tomašević na vrijeme reagirao.

Tvrdi i da poremećaji na plinskom tržištu na svjetskoj razini ne ekskulpiraju Upravu GPZ Opskrbe, jer su prema ugovoru koji su potpisali u 6. mjesecu prošle godine, mogli su u svakom trenutku zaključati cijene plina, i osigurati stabilno i uspješno poslovanje tvrtke.

Na pitanje novinara, Goluža se osvrnuo na jučerašnju izjavu Tomaševića koji je kaznenu prijavu nazvao političkim performansom.

“Žao mi je da Tomašević smatra da je obavještavanje javnosti i nadležnih institucija o gubitku o pola milijarde kuna igrokaz. Ako to on uistinu smatra, onda moramo biti zabrinuti u čijim je rukama sudbina grada Zagreba”, poručio je Goluža i dodao kako od istražnih organa očekuje da ispitaju slučaju.