vanjske granice eu

Golob u Bruxellesu: Slovensko iskustvo pokazuje da ograda ne rješava problem. Nećemo podržati ovu politiku

09.02.2023 u 14:10

Bionic
Reading

Slovenija ne podržava financiranje ograda na vanjskim granicama EU-a iz europskih fondova, rekao je u četvrtak premijer Robert Golob po dolasku u Bruxelles, na sastanak čelnika članica EU-a na kojem će također raspravljati i o migraciji

"Bit ću vrlo eksplicitan, slovensko iskustvo pokazuje da ograda ne rješava problem", rekao je Golob.

"Ja ću i danas braniti to stajalište i nećemo podržati ni sredstva za postavljanje ograde ni ovu politiku", rekao je Golob o mogućnosti za financiranje podizanja ograda na vanjskim granicama Unije.

Nedavno su se u EU obnovili pozivi za financiranje ograda na vanjskim granicama iz EU fondova, na što se nedavno založio i austrijski kancelar Karl Nehammer, navodi agencija STA. Europska komisija nije pak tome sklona.

Čelnici EU-a danas na dnevnom redu imaju i raspravu o jačanju globalne konkurentnosti europskog gospodarstva, koja će, po riječima slovenskog premijera, biti kratka. O tome će detaljnije raspravljati na redovnoj sjednici u ožujku, do koje bi Bruxelles trebao iznijeti konkretne prijedloge u okviru tzv. zelenog plana za europsku industriju.

"Slovenija smatra da moramo reagirati jedinstveno kao Europska unija", rekao je Golob. Po njegovom mišljenju, potrebno je odgovoriti na način da odgovor ne bude u suprotnosti s mjerama SAD-a, ali da se s druge strane uzmu u obzir posebnosti unutarnjeg europskog tržišta.

„Naše ključno stajalište je da ne bismo tražili dodatna sredstva, već bismo fleksibilnošću u trošenju sredstava programa za oporavak i otpornost mogli dio tih sredstava preusmjeriti u mjere zelenog razvoja", rekao je Golob.