traži konsenzus

Golob ne odustaje: Ako treba, i do jutra ću inzistirati da BiH dobije status kandidata za EU

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 23.06.2022 20:23
  • Objavljeno 23.06.2022 u 19:37
tportal

Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

Slovenski premijer Robert Golob rekao je u četvrtak da će inzistirati "ako treba i do jutra" da se Bosni i Hercegovini odmah dodijeli status kandidata za članstvo u Europskoj uniji o čemu zasad nema suglasja među 27-oricom.

Dolazeći na summit lidera članica Europske unije Golob je kazao da je potrebno naći konsenzus kako bi BiH odmah dobila status kandidatkinje, za što su uz Sloveniju još neke članice Unije.

Inzistirat ću "ako treba i do jutra" na današnjem sastanku, no da to ne znači da će, ako konsenzusa ne bude, Slovenija blokirati dodjelu statusa Ukrajini za što je također potreban konsenzus jer je to "odvojeno pitanje", rekao je.

"Do sada nije bilo govora o blokadi Ukrajine i za to nije bilo potrebe", kazao je Golob.

Neki konsenzus treba postići i za BiH, rekao je.

"Bosni i Hercegovini treba status kandidata i na tome ćemo ustrajati", rekao je dodajući  da postoji više načina da se postigne taj cilj i da "treba vidjeti gdje bi se moglo naći konsenzualno rješenje".

Kako  neslužbeno prenose slovenski mediji, ako prijedlog da se BiH odmah dodijeli status ne bi dobio konsenzualnu potporu, postoji mogućnost da se osigura konsenzus o zaključcima po kojima bi se točno vremenski  odredilo kad bi taj status BiH konačno dobila, ocjenjuju u slovenskom izaslanstvu u Bruxellesu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!