AFERA IPSILON

Golemoviću godinu i deset mjeseci zatvora

21.06.2011 u 17:08

Bionic
Reading

Dražen Golemović nepravomoćno je danas na Županijskom sudu u Rijeci osuđen na zatvorsku kaznu od godinu i deset mjeseci, a ostalih osam okrivljenika na višemjesečne kazne zatvora, svi će ih čekati na slobodi – epilog je to 'afere Ipsilon', dosad najveće korupcijske afere u Istri

Presudu je donijelo vijeće kojim je predsjedao sudac Saša Cvijetić, a od devetero okrivljenih prisutni su bili jedino Golemović i bivša državna odvjetnica u Pazinu Davorka Smoković, koja je osuđena na devet mjeseci.

Drugooptuženi, policijski službenik Nedjeljko Mijošek osuđen je na zatvorsku kaznu od godinu i tri mjeseca, njegova supruga Sonja Štević-Mijošek na pet mjeseci, odnosno uvjetno na godinu dana, carinik Silvano Legović na sedam mjeseci, policajac Željko Müller i bivši pročelnik pazinske Porezne uprave Elvis Drandić na šest mjeseci te policajci Ante Bralić i Ivica Šoštarić na pet mjeseci.

Prvooptuženog Golemovića USKOK je teretio za osam kaznenih djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, kazneno djelo protuzakonitog posredovanja i kazneno djelo davanja mita, a ostale da su za njega, iskorištavajući svoj položaj i ovlasti, od veljače 2007. do travnja 2009, pribavljali podatke iz službenih policijskih evidencija, obavještavali ga o postupanju policije i inspektorskih službi, kao i pripremama i tijeku poreznog nadzora nad trgovačkim društvima Istra Rustica i Citygreen.

Golemović, Mijošek, Štević-Mijošek, Bralić, Šoštarić i Drandić priznali su krivnju odmah na početku suđenja, dok je krivnju negiralo tek njih troje, Müller, Legović i Smoković.

Do uhićenja u svibnju 2009. Golemović je živio u Istri s udovicom likvidiranog Vjeke Sliška i djecom. Bavio se građevinom i u okolici Poreča izgradio nekoliko desetaka luksuznih vila. Četiri mjeseca proveo je u riječkom pritvoru, nakon čega je pušten te je otišao u BiH. Međutim, USKOK je zatražio njegovo ponovno zatvaranje pa je, budući da nije pronađen na hrvatskoj adresi, za njim raspisana međunarodna tjeralica. Preko odvjetnika je iz BiH poručivao da nije u bijegu te da će doći na suđenje. Hrvatskim vlastima predao se dva dana prije početka suđenja, 7. svibnja ove godine.