ČEKA SE TEHNIČKI PREGLED

Golema investicija pri kraju: Do kraja lipnja otvara se splitski aerodrom

07.06.2019 u 08:57

Bionic
Reading

Unatoč sumnjama koje su se pojavile u javnosti zbog radova koji navodno kasne u odnosu na plan, novi terminal Zračne luke Split bit će pušten u rad tijekom ovog mjeseca - kazali su u upravi splitskog aerodroma za tportal. Po njihovim riječima, od nadležnog Ministarstva graditeljstva zatražen je tehnički pregled objekta vrijednog 450 milijuna kuna i odmah nakon izdavanja uporabne dozvole u njega će ući putnici

'Okvirno, kao termin otvaranja i dalje stoji lipanj ove godine, dok točan dan ovisi o ovim okolnostima. Terminal je spreman i u fazi je završnog uređenja i čišćenja, a kompletna aerodromska oprema je testirana i spremna', kazao je za tportal pomoćnik direktora Zračne luke Split Pero Bilas.

Novi terminal veličine je 36 tisuća četvornih metara, trostruko veći od staroga koji će se poslije preseljenja temeljito rekonstruirati i spojiti s novoizgrađenim dijelom u jednu cjelinu. Pored toga, izgrađen je 120 metara dugačak pješački nadvožnjak koji će ovaj kompleks spajati s novim autobusnim kolodvorom za 50 autobusa i parkiralištem s 900 mjesta.

Za razliku od zagrebačkog aerodroma, izgrađenog putem koncesije, i dubrovačkog, koji je povukao sredstva iz europskih fondova, splitska zračna luka financira investiciju vlastitim novcem, uz djelomični kredit Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), koji se planira vratiti ubrzanim tempom. Prošle godine njome je prošlo rekordnih 3,12 milijuna putnika, tek dvjestotinjak tisuća manje nego u Zagrebu, a u prvih pet mjeseci ove godine zabilježen je rast od 7,77 posto.

'Check-in, rendgenski pregled, pokretne trake, sortirnica i ostali sadržaji potpuno su spremni za početak rada, osoblje je obučeno i sada samo čekamo tehnički prijam, ostale su zaista još sitnice. Preseljenje ćemo obaviti tijekom noći, no vjerojatno ćemo nekoliko dana nakon toga nastaviti raditi u starom i u novom terminalu za slučaj nepredviđenih okolnosti', dodao je Bilas.

  • +45
Zračna luka Split - radovi u veljači ove godine Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Najveća investicija u povijesti splitskog aerodroma tako će vjerojatno biti dovršena uoči same špice turističke sezone, tri mjeseca prije planiranog roka. Premda će ubuduće djelovati u višestruko većem prostoru, zračna luka zasad nije osjetila potrebu za dodatnim zapošljavanjem jer će neki procesi koji su se dosad obavljali ručno ubuduće biti automatizirani.

>> Split se ovog ljeta pripremio za prometni kaos - pripremite se i vi! Donosimo savjete za to kako najlakše stići u centar ili na otoke

Gužve će u svakom slučaju biti manje jer je kapacitet povećan na oko tri tisuće putnika po satu, s trideset check-in šaltera i velikim prostorom za odlaske s 1200 sjedalica i dodatnih petstotinjak u nekoliko ugostiteljskih objekata. Duty-free dućan bit će četverostruko veći nego dosad, a uređen je i veliki prostor za ispraćaj i promatranje uzlijetanja i slijetanja aviona.

Kako zasad stvari stoje, za otvaranje terminala neće biti organizirane posebne svečanosti, on će jednostavno započeti s radom.

  • +16
Nova katamaranska linija Split - aerodrom dramatično će skratiti putovanje Izvor: Cropix / Autor: dk