MINISTAR BUTKOVIĆ U OBILASKU

Radovi u Zračnoj luci Split teku po planu, otovrenje u lipnju

19.03.2019 u 17:41

Bionic
Reading

Radovi na rekonstrukciji i dogradnji putničkog terminala Zračne luke Split, vrijedni oko 450 milijuna kuna, teku po planu i privode se kraju te se otvaranje dograđenog terminala očekuje u lipnju ove godine, istaknuto je u utorak nakon što je radove na splitskoj zračnoj luci u Kaštelima obišao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković

Projekt uključuje dogradnju putničkog terminala površine 35.000 četvornih metara, izgradnju pješačkog mosta dužine 120 metara, autobusnog terminala za 50 autobusa i parkirališta za 900 vozila, kao i rekonstrukciju postojećeg terminala.

"U ovom trenutku Zračna luka Split je najveći infrastrukturni projekt u zračnom prometu u Hrvatskoj, ukupna mu je vrijednost 450 milijuna kuna", izjavio je Butković novinarima nakon obilaska radova.

Kaže i da je "impresioniran onim što je vidio", a i radovi se privode kraju.

Podsjetio je da je zagrebačka zračna luka građena putem koncesijskog modela, a dubrovačka zračna luka novcem iz fondova Europske unije, dok je rekonstrukciju i dogradnju novog terminala Zračna luka Split financirala većinom vlastitim sredstvima, što je, kaže ministar, za pohvalu.

"U ovoj se godini u splitskoj zračnoj luci očekuje porast prometa za oko sedam posto u odnosu na lanjski, ali sve naše ostale zračne luke u Zagrebu, Dubrovniku, Rijeci, Puli, Zadru i Osijeku bilježe porast prometa, što je dobro za hrvatski turizam i gospodarstvo", rekao je Butković.

Posebno važnim je ocijenio i projekt željezničkog povezivanja splitske zračne i trajektne luke, za koji HŽ Infrastruktura izrađuje dokumentaciju.

"Postoje europska sredstva za takve i slične projekte i takvu priliku moramo iskoristiti", istaknuo je ministar, koji očekuje da bi radovi na projektu željezničkog povezivanja splitske zračne i trajektne luke mogli početi 2021. godine.

  • +45
Obnovljena zračna luka Split Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Na upit kako će se zvati splitska zračna luka te podsjećanje da postoji inicijativa da se ona nazove po Oliveru Dragojeviću, ministar Butković je kazao kako on nema odgovor na to pitanje te kako je to "za jednu širu raspravu". 

"Plan je da u šestom mjesecu ove godine uselimo u novu zgradu terminala. Riječ je o objektu u koji je ugrađena najnovija aerodromska tehnologija, koja će zadovoljiti najviše standarde zaštite putnika i prtljage", naglasio je direktor Zračne luke Split Lukša Novak.

Istaknuo je da će po završetku svih radova površina Zračne luke Split s novoizgrađenom zgradom terminala iznositi oko 48.000 četvornih metara, što će osigurati daleko višu razinu komfora i servisa putnika.

Realizacija projekta rekonstrukcije i dogradnje Zračne luke Split omogućit će usklađenje kapaciteta putničkog terminala s očekivanim rastom broja putnika, podizanje opće razine sigurnosti i kvalitete usluge u zračnoj luci te zadovoljenje EU standarda (schengenski kriteriji) prilikom prelaska međunarodnog graničnog prijelaza u Zračnoj luci Split.