RUŽIČASTE PROGNOZE

Goldman Sachs: Pad cijena zlata u 2013.

11.12.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Američka banka Goldman Sachs prognozira da će 2013. definitivno biti godina ekonomskog opravka. Iako je toj banci nakon niza skandala poljuljan utjecaj, njezina predviđanja nastavljaju biti u fokusu globalnog interesa

Optimistični prognozeri Goldman Sachsa, poput ekonomista Jana Hatziusa, predviđaju da će u drugoj polovici iduće godine, po prvi put od početka financijske krize, gospodarstvo ubrzano rasti, piše Business Insider. Takvo predviđanje temelji se na očekivanju da će privatni sektor izbjeći nove udarce i povratiti izgubljenu moć, usporedo s otpuštanjem fiskalnog utega.

Goldmanov analitičar Damien Courvalin prognozira okončanje rasta cijena zlata u 2013, bazirano na činjenici da realne kamatne stope konačni počinju rasti.

Donja tablica prikazuje odnos između zlata i 10-godišnjih realnih kamatnih stopa (kada su kamatne stope ultraniske ili negativne, posjedovanje gotovine je skupo, a zlato je privlačno. Kada su realne kamatne stope pozitivne, zlato 'gubi sjaj').

Goldman Sachs

Drugim riječima, Goldman Sachs smatra da su visoke cijene zlata zasluga realnih kamatnih stopa, koje su u SAD-u na niskim razinama, djelomično zahvaljujući i 'agresivnom' tiskanju novca. Oporavkom gospodarstva, eri (pre)skupog zlata bliži se kraj.

'Naši ekonomisti predviđaju da će američki gospodarski oporavak početkom 2013. usporiti, kao i da će ponovno ubrzati u drugoj polovici godine. Također, očekuju dodatno povećanje bilance Feda, Središnje banke SAD-a. Kratkoročno, kombinacija tiskanja novca (easing) i slabijeg rasta ići će u korist cijena zlata. U srednjem roku, međutim, izgledi za zlato zapet će između oprečnih sila - dodatnog tiskanja novca i postupnog povećanja realnih kamata uslijed većeg gospodarskog rasta', stoji u dokumentu Goldman Sachsa.

'Naš model sugerira da će poboljšani izgledi za rast američkog gospodarstva prevagnuti nad daljnjim rastom Fedove bilance i da će vjerojatno doći do promjene u cijenama zlata u 2013. Međutim, rizici po izglede rasta gospodarstva ostaju povećani, osobito imajući u vidu nesigurnost vezanu uz 'fiskalnu liticu', što otežava proglašavanje najviše dosegnute cijene zlata', zaključuje Goldman Sachs.