ULAZAK U EU

Godinu dana od potpisivanja pristupnog ugovora

09.12.2012 u 13:07

Bionic
Reading

Točno prije godinu dana, 9. prosinca 2011. Hrvatska je potpisala Ugovor o pristupanju Europskoj uniji, čijom će članicom postati 1. srpnja 2013., nakon ratifikacije ugovora u Hrvatskoj i zemljama članicama

Potpis na pristupni ugovor stavili su hrvatski predsjednik Ivo Josipović i tadašnja premijerka Jadranka Kosor.
Ugovorom o pristupanju predviđeno je da Hrvatska postaje punopravnom članicom 1. srpnja 2013. nakon što se u Hrvatskoj održi referendum o pristupanju i sve zemlje članice EU-a obave proces ratifikacije.

Ugovor je potpisan nakon završetka pristupnih pregovora koji su trajali skoro šest godina. Pregovori su otvoreni 4. listopada 2005. godine, a završeni su 30. lipnja 2011. zadnji dan mađarskog predsjedništva.

Prije potpisivanja pristupnog ugovora, zastupnici Europskog parlamenta su 1. prosinca 2011. velikom većinom glasova izglasali su pristanak na njegovo potpisivanje.

Hrvatski građani su se na referendumu 22. siječnja ove godine dvotrećinskom većinom izjasnili za ulazak u Europsku uniju. Za je glasovalo 66, 27 posto, a protiv je bilo 33,13. posto birača koji su izišli na birališta. Na referendumu je glasovalo 43,51 posto birača.

Do sada je hrvatski pristupni ugovor ratificiran u 19 od 27 država članica. Preostala je još ratifikacija u osam zemalja članica - Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Finskoj, Belgiji, Danskoj, Nizozemskoj i Sloveniji.
U nekima od tih zemalja postupak je već pri samom kraju poput Velike Britanije, gdje je završen postupak u Donjem domu, zatim u Francuskoj, Belgiji.

Dio preostalih zemalja čekat će na završno izviješće Europske komisije o monitoringu, koje će biti objavljeno u ožujku.