ISKRCAVANJE NA NORMANDIJU

Glupavi gaf francuskog ministra

24.01.2012 u 14:12

Bionic
Reading

Bivši ministar obrane koji bi se želio kandidirati na predsjedničkim izborima u Francuskoj, 50-godišnji Herve Morin, u utorak je postao predmet poruge jer je ustvrdio da je 'vidio' savezničko iskrcavanje u Normandiji 1944. godine

'Ja koji sam vidio u Normandiji iskrcavanje saveznika i... vi koji ste svjedočili iskrcavanju u Provansi (na jugu Francuske) proživjeli smo jednako iskustvo, daleko mukotrpnije od ovoga koje danas proživljavamo', rekao je lirski nadahnut Morin obraćajući se slušateljstvu u Nici.

Bivši ministar doista je rođen u Normandiji 17. kolovoza 1961, sedamnaest godina nakon savezničkog iskrcavanja u lipnju 1944.

Reakcije nisu izostale i na internetu su osvanule fotomontaže Hervea Morina s kacigom između dvojice savezničkih vojnika, a na Twitteru je osnovana stranica 'MorinMcFly', aluzija na film 'Povratak u budućnost' s novim epizodama nalik Broju 1 iz Alana Forda.

Tako se Morin prisjeća kako je u Španjolskoj promatrao Kolumbovo isplovljavanje prema Novoj zemlji ili kako je Mojsije razdvojio Crveno more vodeći svoj narod iz Egipta u Obećanu zemlju, dok Morin na drugoj obali - igra frizbi.

Političar je odgovorio objašnjenjem: 'Kada ste iz Normandije, američki bijeli križevi dio su vašeg DNA.' Prema anketama, na predsjedničkim izborima u travnju mogao bi dobiti od nula do jedan posto glasova u prvome krugu.

Pogledajte video: