NABUJALE RIJEKE

Glina prešla nasip, evakuiraju se stanovnici

13.02.2014 u 20:36

  • +60

Vodostaji rijeka u četvrtak

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Bionic
Reading

Na poplavljenom sisačkom području najkritičnije je u naseljima Letovaniću, Starom Brodu i Topuskom, gdje se rijeka Glina prelila preko nasipa, javlja HRT. Deseci obiteljskih kuća i gospodarskih objekata su pod vodom. U tijeku je evakuacija najugroženijih mještana te spašavanje njihove imovine.Stotinu hrvatskih vojnika poslano je u pomoć poplavom ugroženom stanovništu Letovanića, u Sisačko-moslavačkoj županiji

Odluku o upućivanju Namjenski organiziranih snaga Oružanih snage RH na poplavljeno područje naselja Letovanić u općini Lekenik, donio je danas ministar obrane Ante Kotromanović, na temelju zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Zbog izuzetno visokog vodostaja Kupe s tendencijom povećanja te eventualne ugroženosti velikog broja stambenih objekata od poplave na letovaničkom području, zatraženo je angažiranje 100 vojnika, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Proglašena elementarna nepogoda

Karlovački župan Ivan Vučić proglasio je stanje elementarnenepogode za područje grada Karlovca i općine Vojnić zbog poplava svelikom materijalnom štetom, priopćeno je iz Županije.Župan pozivapovjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda Grada Karlovca iOpćine Vojnić da u najkraćem mogućem roku izrade 'prvo izvješće sprocjenom štete', a potom u roku od pedeset dana i 'konačno izvješće onastaloj šteti' za svoju Općinu i Grad te ga dostave Županijskompovjerenstvu.Županijsko povjerenstvo će također izvješća izraditi u rokudeset, odnosno šezdeset dana, te će „zbirno konačno izvješće“ dostavitiDržavnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda,Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, i Državnomhidrometeorološkom zavodu.

Vodostaj karlovačkih rijeka se snižava, a vatrogasci, HGSS, pripadnici Oružanih snaga RH i karlovačka tvrtka Wienerberger pomažu ugroženim obiteljima, te je sada najveći komunalni problem ispadanje iz rada velikog pročistača otpadnih voda, kazao je gradonačelnik Karlovca Damir Jelić.

Karlovački gradonačelnik danas je sa suradnicima obišao sve četiri karlovačke rijeke i stanovnike koji žive uz njih.

Pročistač ne radi i otpadne vode ga zaobilaze i idu izravno u Kupu, kao i prije gradnje pročistača, ali to neće potrajati dugo, potrebno je da vode poplave padne još 12 centimetara, kazao je Jelić nakon što je obišao i područje pročistača i danas najugroženija mjesta nizvodno uz Kupu, Kupčinu i Šišljavić.

Neprihvatljivo je da u Karlovcu budu tako česte poplave, treba se nastaviti gradnja sustava obrane od poplava najbrže što je moguće, smatra Jelić.

U izjavi Hini istaknuo je kako je s generalni direktor Hrvatskih voda Ivicom Plišićem dogovorio da će ubuduće svaka tri mjeseva imati koordinacijski sastanak da bi se vidjelo koji su pomaci u radi i projektiranju.

Mi, naime, ne vidimo pomake iako smo prije godinu dana čvrsto dogovorili da se nastavi gradnja sustava obrane. Znamo da je potrebno oko 350 milijuna kuna, ali nikada nećemo ništa napraviti ako se ne odrađuje stalno pomalo, korak po korak, rekao je Jelić.

Procijenio je da će šteta od ove poplave biti značajna.

Dodao je kako se najgore, srećom nije dogodilo, tako da su poplavljeni samo nebranjeni dijelovi grada, a nasip na kanalu Kupa-Kupa i protupoplavni zid od Banijanskog mosta do Kaštela pokazali su koliko su važni za grad.

Karlovački gradonačelnik Jelić pohvalio je svog zamjenika Dubravka Delića za dugogodišnju upornost da se zid sagradi, unatoč glasnim skepticima, jer bi bez zida i gradske četvrti Drežnik i Banija danas bile pod vodom.

Delić, zamjenik gradonačelnika i dugogodišnji direktor karlovačke Vodoprivrede, pojasnio je za Hinu da je zid projektiran tako da može zadržati vodu kod vodostaja od nikad zabilježenih 930 centimetara (noćas je bilo 827 cm), ali on nije završen. Naime počinje kod Banijanskog mosta, završava na Kaštelu, a nakon Kaštela treba graditi već projektirani nasip do Brodaraca, gdje je također ovih dana poplava.

U Brodarcima, gdje Kupa ulazi u Karlovac i gdje je ušće Dobre u Kupu, planirana je gradnja brane, tzv. vodne stepenice, koja bi kod određenog višeg vodostaja trebala puno veću količinu vode nego sada usmjeriti u Kanal Kupa-Kupa, (i zadržati je na retenciji i usmjeriti u kanal kad on to bude mogao prihvatiti).

Kanal počinje u Pokuplju uzvodno od Karlovca i ide do dvadeset kilometara udaljene Gornje Kupčine nizvodno od Karlovca.

Na izlazu Kupe iz grada, gdje joj se pridružuju Korana i Mrežnica, neophodni su nasipi da bi se Mostanje i Logorište zaštitili od poplava, jer je to sada potpuno nebranjeno područje.

Osim svega rečenog na lijevoj obakli Kupe nizvodno od Karlovca treba se graditi zid i nasip, a Delić smatra da će trebati napraviti i jedan proboj na Korani, te će tek kada sve to bude završeno (ukupno 30 kilometara nasipa oko Karlovca) Karlovčani živjeti bez učestalih poplava i šteta izazvanih njima.

Na pitanje imaju li pravo građani koji tvrde da je za ovu veliku poplavu kriv i nasip koji se gradi uz pročistač u Gornjem Mekušju, jer je možda nepovoljno promjenio hidrološku situaciju za stanovnike Logorišta i Mekušja - Delić je odgovorio da bi za takvu ocjenu trebao imati „ozbilnju hidrauličku i hidrodinamičku analizu“.