PREKO 5 TISUĆA KORISNIKA U RH

GlaxoSmithKline znao da je lijek za dijabetes opasan za srce

Bionic
Reading

Lijek za dijabetes Avandia povezan je s desecima tisuća srčanih udara, a proizvođač GlaxoSmithKline je godinama znao za te rizike no trudio ih se prikriti od javnosti, pokazalo je izvješće odbora američkog Senata objavljeno u subotu. Procjenjuje se da u Hrvatskoj taj lijek uzima preko 5 tisuća dijabetičara, prenosi Jutarnji list

U Hrvatskoj slijede preporuku proizvođača

Prof. dr. Izet Aganović, s KBC-a Zagreb bio je jedan od nositelja studije RECORD  kojom je ispitivan lijek i u Hrvatskoj na 130 bolesnika. Aganović tvrdi da kod njegovih pacijenta nije zabilježen povećani broj srčanih infarkta niti srčanih ishemija, prenosi Jutarnji list. Aganović ističe da se kod propisivanja Avandie drže preporuka proizvođača a to znači da pacijentima koji imaju koronarnu bolest, prekomjernu težinu ili su već imali predinfarktno stanje odnosno infarkt lijek ne propisuju.

Izvješće senatskog Odbora za financije na 334 stranice također kritizira saveznu Upravu za hranu i lijekove (FDA), navodeći da je savezna agencija koja nadzire hranu, duhan i lijekove previdjela zabrinjavajuće nalaze svoga osoblja, izvijestio je CNN.

"Amerikanci imaju pravo znati da postoje ozbiljni zdravstveni rizici povezani s Avandiom, a na GlaxoSmithKlineu je odgovornost da im to priopći", izjavio je demokratski senator Max Baucus, predsjedavajući Odbora za financije.

"Pacijenti povjeravaju farmaceutskim tvrtkama svoje zdravlje i svoje živote, a GlaxoSmithKline je zlorabio to povjerenje", rekao je Baucus.

Dvostranačko izvješće potpisao je i senator Chuck Grassley, najviše rangirani republikanac u odboru.

GlaxoSmithKline je u subotu odbacio bilo kakve ocjene da lijek nije siguran.

"Mi se ne slažemo sa zaključcima izvješća. FDA je preispitao podatke i zaključio da lijek treba biti na tržištu", rekla je CNN-u glasnogovornica tvrtke Nancy Pekarek, ističući kako je sedam kliničkih ispitivanja Avandie potvrdilo da lijek nije povezan sa srčanim udarima.

Povjerenica FDA Margaret Hamburg izjavila je da čeka preporuke savjetodavnog odbora koji će ovoga ljeta dobiti izvješća o lijeku Avandia.

Na senatskom izvješću dvije je godine radio odbor istražitelja koji su preispitali više od 250 tisuća stranica dokumenata koje su osigurali GlaxoSmithKline, FDA i više drugih istraživačkih instituta. Istražitelji odbora obavili su i brojne razgovore i telefonske pozive s GlaxoSmithKlineom, FDA-om i "anonomnim zviždačima", navodi CNN.

U izvješću se, među ostalim, iznosi procjena znanstvenika FDA da je Avandia povezana s oko 83 tisuće srčanih udara otkako se pojavila na tržištu, te da je GlaxoSmithKline već 1999. znao za te kardiovaskularne rizike, ali ih nije ozbiljnije razmatrao već je poduzeo korake da potkopa informacije o lijeku Avandia.