kamen temeljac

Glavni tajnik NATO-a pozvao Rusiju da spasi nuklearni sporazum

18.07.2019 u 10:04

Bionic
Reading

Sve je manje vremena da se spasi ključni sporazum o nuklearnim projektilima s Rusijom, Sporazum o nuklearnom razoružanju (INF), iz kojega se Rusija povukla početkom srpnja, upozorio je u četvrtak u intervjuu za BBC glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

Stoltenberg je obećao "primjeren, obrambeni odgovor" ako se Rusija ne vrati u sporazum, potpisan u vrijeme hladnog rata, odnosno ne počne ispunjavati obaveze do 2. kolovoza kada sporazum istječe.

"Moramo biti spremni za svijet ...s više ruskih projektila", rekao je.

Sporazum koji su 1987. potpisali SAD i SSSR zabranjuje projektile kratkog i srednjeg dometa.

Američki predsjednik Trump najavio je da će SAD suspendirati svoje obaveze prema sporazumu o projektilima srednjeg dometa (INF) u veljači, te optužio Rusiju za kršenje njegovih uvjeta.

Rusija je optužbe opovrgnula, no ubrzo nakon toga i ona je suspendirala svoje obaveze i objavila planove vezane uz razvoj novih sustava oružja.

U intervjuu za BBC, Stoltenberg je rekao da su ruski projektili, za koje je kazao da Rusija njima "očito krši sporazum", sposobni za nošenje nuklearnih glava, mobilni, vrlo ih je teško detektirati, a sposobni su dosegnuti europske gradove u nekoliko minuta.

Premda NATO ne namjerava rasporediti svoje kopnene nuklearne projektile u Europi, Stoltenberg je rekao da će Savez odgovoriti na "primjeren, obramben način" odbije li se Rusija do 2. kolovoza vratiti obavezama iz sporazuma.

"Ovo je ozbiljno. Sporazum INF bio je kamen temeljac u kontroli oružja desetljećima i sada smo svjedoci njegove propasti", upozorio je.

Premda je od najveće važnosti da Rusija ponovno počne poštivati sporazum, Stoltenberg je rekao da uopće nema "ikakvih naznaka" da će zemlja to i učiniti.

"Stoga se moramo pripremiti za svijet bez sporazuma INF i svijet s više ruskih projektila", ustvrdio je glavni tajnik NATO-a.

I Europska unija pozvala je prije nekoliko dana službenu Moskvu da poduzme "hitne" mjere kako bi se zajamčilo poštivanje Sporazuma o nuklearnom razoružanju (INF).

Rusija je najavila povlačenje iz tog pakta nakon što je SAD pokrenuo šestomjesečni postupak izlaska iz INF-a jer je Moskva, kako tvrdi Washington, kršila odredbe sporazuma.

Na temelju odluke najavljene u veljači, koju je u međuvremenu ratificirao i ruski parlament, Rusija je prestala poštovati sporazum o nuklearnim projektilima kratkog i srednjeg dometa koji brani korištenje raketa dometa od 500 do 5500 km.