PROVEDBA KAZNE

Glavašev predmet stigao na Sud BiH

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 03.09.2010 14:38
  • Objavljeno 03.09.2010 u 13:30
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Sud Bosne i Hercegovine primio je, posredstvom Ministarstva pravosuđa BiH, hrvatski zahtjev za provedbom pravomoćne zatvorske kazne koja je izrečena Branimiru Glavašu zbog ratnih zločina te je taj predmet već u postupku, potvrđeno je u petak Hini iz sjedišta tog suda u Sarajevu

'Posredstvom bosanskohercegovačkog Ministarstva pravosuđa, Sud BiH je u četvrtak zaprimio zahtjev hrvatskih pravosudnih tijela za preuzimanje provedbe kazne zatvora u predmetu Branimira Glavaša. Odmah je imenovano izvanraspravno sudsko vijeće koje će postupati u tom predmetu i on je odmah uzet u postupak', kazala je glasnogovornica Suda Selma Hadžić

Objasnila je da će sudsko vijeće najprije razmotriti cijeli slučaj, a potom će zakazati javnu sjednicu na kojoj će stranke iznijeti svoja stajališta. 'Nakon toga vijeće će se povući i donijeti odluku', izjavila je Hadžić.

Iako nisu predviđeni nikakvi rokovi u kojima je potrebno donijeti sudsku odluku, na Sudu BiH očekuju da će to u Glavaševu slučaju biti 'vrlo brzo'.

Vijeće Suda BiH u predstojećem razdoblju treba potvrditi ili eventualno preinačiti kaznu od osam godina zatvora koju je Branimiru Glavašu izrekao hrvatski Vrhovni sud, proglasivši ga odgovornim za ratne zločine počinjene u Osijeku.

Po odredbama sporazuma o uzajamnoj pomoći u izvršenju kaznenih sankcija, što su ga ranije ove godine potpisale Hrvatska i BiH, u slučaju preinake pravomoćno izrečene presude u jednoj od dviju država nova kazna može biti samo niža.

Glavaš, odnosno njegova obrana, imat će pravo žalbe na odluku vijeća Suda BiH. U tom slučaju žalba se podnosi prizivnom odjelu istog suda koji onda donosi pravomoćnu presudu i u slučaju potvrde zatvorske kazne upućuje osuđenika na njezino izdržavanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi