SKINUT MU IMUNITET

Glavaš: Na meni se dogodila lustracija!

26.02.2016 u 12:37

Bionic
Reading

Sabor je službeno dao odobrenje DORH-u za nastavak vođenja kaznenog postupka protiv Branimira Glavaša. Za skidanje imuniteta bilo je 93 zastupnika, četvero ih je bilo protiv, a troje suzdržano. Skidanje imuniteta zatražio je i sam Glavaš, koji se prije odluke obratio zastupnicima i poručio da je lustriran jer je bio politički nepodoban

Na početku obraćanja zastupnicima Glavaš se spomenuo lustracije.

'Ja sam žrtva obrnute lustracije, lustracije branitelja i svih koji su se borili na čelu s Franjom Tuđmanom. Branitelji su stonozirani, kriminalizirani, lustrirani. Ono što je učinjeno na meni je proces lustracije politički napodobnog kadra. Nakon 10 godina sudskih procesa i godina u zatvorima sreća je za mene relativno pojam. Preživio sam i zahvaljujem onima kojim su bili podrška i neću odustati u dokazivanju nevinosti, zbog svoje uloge u Domovinskom ratu,, onih koji su se borili i zbog žrtava', rekao je Glavaš.

'Nikoga nisam ubio niti zapovijedio niti prikrivao ubojstva, a žrtve pravdu nisu dobile, a nisu jer se imena krvnika nalazi u 13.000 stranica mog spisa, ali ih nitko nije želio potražiti. Cilj je bio eliminacija mene kao osobe i političara', rekao je Glavaš.

Tek nakon razlaza s HDZ-om počelo se, dodaje, spominjati ga u kontekstu zločina, iako se o samim zločinima pisalo i ranije u medijima.

'Od vizionara, kako mi je tepao Ivo Sanader, sam postao ratni zločinac. Te 2005. okupio je Sanader najbliže suradnike i rekao da Glavaša treba eliminirati, samo je pitanje koji ćemo mu zločin pripisati. Većina je htjela vezati gospodarski kriminal jer su mislili da ratni zločin može izazvati kontraefekt. Sanader je javno rekao 2015. kod mog raskola s HDZ-om - 'Glavaš od danas više ne postoji. No postojim i ja a postoji i on, a ima i danas tu lijevo od mene onih koji su šutke gledali što mi se događa', kazao je Glavaš.

Pobrojao je Glavaš na koji je način HDZ sudjelovao u njegovom postupku, a na kraju zatražio od zastupnika da glasaju za njegovo skidanje imuniteta. 'Želim da mi se skine imunitet i da Vrhovni sud donese odluku. Kakva god presuda bila neću prestati pravnu bitku. Nenormalno je da bilo tko u uređenoj državi doživi ono što ja doživljavam', rekao je Glavaš.

Na kraju je prepričao svoj razgovor 'jednim djelatnikom Službe državne sigurnosti bivše Jugoslavije'.

'Pokazao sam mu kako me terete, on mi je odgovorio: Branimire, ovu optužnicu kao da ti je UDBA sastavljala i država će ti presuditi. Ako se pitate tko je to bio, a danas ste ga puno spominjali, to je bio Josip Perković. Za kraj moram reći - kada mi nismo lustrirali njih, lustrirali su oni nas', zaključio je Glavaš.

Uskoro opširnije