RASPRAVA O VIJEĆU ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE

Glavak: Kakve bi bile reakcije da sam ja postavljena za šeficu Hine?!

24.04.2013 u 21:25

Bionic
Reading

Saborski klubovi HDZ-a i Hrvatskih laburista večeras su se usprotivili Vladinom prijedlogu da se u Vijeće za elektroničke medije imenuju Suzana Kunac i Gordana Simonović, upozoravajući na manjkavosti u proceduri kandidiranja te na mogući sukob interesa, s obzirom da je Gordana Simonović predsjednica Upravnog vijeća Hine

Vlada je Saboru predložila da zbog isteka mandata od pet godina razriješi članove Vijeća za elektroničke medije, Mariju Udiljak i Ljubomira Stefanovića, a imenuje Suzanu Kunac i Gordanu Simonović. Jasen Mesić (HDZ) nedopustivim je ocijenio Vladino tretiranje saborskog Odbora za medije, koji dostavlja mišljenje o tom prijedlogu, a koji je, naglasio je, dobio životopise od tek dva kandidata, iako je među njima bilo vrlo stručnih osoba.

Ni uz najbolju volju član Odbora ne može reći jesu li predloženi najbolji kandidati, jer nemate materijala za usporedbu, rekao je. Mesić je upozorio i da se 'definitivno otvara mogućnost sukoba interesa' kod kandidatkinje Simonović, budući da Vijeće za elektroničke medije odlučuje o raspodjeli novca namijenjenog pluralizmu medija, a lokalne radijske i televizijske postaje, koje taj novac dobivaju, kupuju vijesti od Hine, čijeg je ona predsjednica Upravnog vijeća.

'Osoba koja sjedi u Vijeću za elektroničke medije i dodjeljuje novac tim postajama može biti u sukobu interesa', poručio je, naglasivši da, ako sjediš u nezavisnom regulatoru, 'u UV Hine nemaš kaj raditi'.

Mesić je podsjetio da je Zdenko Ljevak, nakon imenovanja na mjesto predsjednika Vijeća za elektroničke medije, odmah podnio ostavku na funkciju predsjednika Programskog vijeća HRT-a, prigovorivši i da je riječ o imenovanju podobnog kadra kojim će se, rekao je, omogućiti da se podobnim medijima, bez obzira što ne ostvaruju javni interes, otvori mogućnost da crpe sredstva za pluralizam medija.

Gordani Simonović zamjerio je što nije dostavila pisanu izjavu da će, bude li imenovana u Vijeće, podnijeti ostavku na mjesto predsjednice UV Hine, već da je to u dopisu Odboru navela ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Replicirao mu je HNS-ovac Jozo Radoš, kazavši kako se tu ne radi ni o kakvoj teoriji zavjere već 'o imenovanju nakon isteka mandata i ničem drugom'.

'U konstrukciju o skrivenim namjerama i navodnom sukobu interesa ne mogu vjerovati i mislim da niste u pravu', poručio je Mesiću. Branko Vukšić (Hrvatski laburisti) ocijenio je kako je loše vođenom procedurom 'najveća medvjeđa usluga napravljena kandidatkinjama'.

'A mi smo trebali u ovom procesu biti smokvin list i dići ruke', ustvrdio je, također prigovorivši jer Odbor, kojemu je na čelu, nije imao uvid u sve kandidate. Kao i Mesić, naglasio je da se se kandidiralo 20-a vrlo kompetetntnih ljudi, iako ne vjeruje da je riječ o zavjeri zato što Odbor nije dobio sve životopise. 'Ne vjerujem da je zavjera, već slučajno, ali to nije dobro za te kandidatkinje', rekao je, složivši se sa zamjerkom da se Simonović sama trebala očitovati i dati izjavu da će odstupiti s mjesta predsjednice UV Hine ako bude izabrana u Vijeće.

Sunčana Glavak (HDZ) ponovila je svoje ranije prigovore kako je na mjesto ravnateljice Hine nakon promjene vlasti imenovana osoba koja je bila glasnogovornica jedne stranke Kukuriku koalicije.'Kakve bi bile reakcije da sam ja imala tu sreću da postanem ravnateljica Hine', upitala je Glavak, koja je u vrijeme HDZ-ove Vlade bila glasnogovornica te stranke.

Podsjetila je i da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas pokrenulo postupak utvrđivanja sukoba interesa za ministricu kulture Andreju Zlatar Violić, jer je imenovala Kulturno vijeće za knjigu i nakladništvo koje je nakladniku 'Druga strana', koje je u njezinu suvlasništvu i koji izdaje dvotjednik za kulturu 'Zarez', dodijelilo 600 tisuća kuna.'Pa zašto se onda ovdje čudimo mogućem sukobu interesa', upitala je Glavak.