predstavnik opozicije

Glasnogovornica Navaljnog: U dva tjedna izgubio je osam kilograma, polako ga truju

13.04.2023 u 11:16

Bionic
Reading

Aleksej Navaljni, najistaknutiji predstavnik ruske opozicije, u zatvoru se bori s misterioznom bolešću koja bi mogla biti posljedica otrova sporog djelovanja

Njegova glasnogovornica Kira Jarmuš objavila je da je u nešto više od dva tjedna izgubio osam kilograma. "Ne isključujemo da se upravo u ovom trenutku Alekseja Navaljnog polako truje, ubija polako kako bi to privuklo manje pažnje", napisala je Jarmuš na Twitteru.

"Drži ga se u ćeliji s akutnim bolovima, bez medicinske pomoći", rekla je.

Navaljni, bivši odvjetnik koji se proslavio prije više od deset godina kritizirajući elitu oko predsjednika Vladimira Putina i iznošenjem optužbi o korupciji golemih razmjera, dugo je predviđao da bi se Rusija mogla suočiti s velikim političkim previranjima.

  • +18
Aleksej Navaljni Izvor: Profimedia / Autor: Pochuyev Mikhail / TASS / Profimedia

Godine 2020. je tijekom leta u Sibiru preživio pokušaj trovanja nervnim otrovom. Rusija negira da ga je država pokušala ubiti.

Od trovanja je liječen u Njemačkoj, ali se potom dobrovoljno vratio u Rusiju gdje je uhićen zbog kršenja uvjetne kazne u slučaju navodne prijevare koji je nazvao politički motiviranim.

Jarmuš je rekla da su zbog Navaljnijevog misterioznog oboljenja hitne službe pozvane u noći na subotu u maksimalno osiguran zatvor IK-6 u Melekhovu, smješten oko 250 km istočno od Moskve.