zatočeni disident

Unatoč ozbiljnim zdravstvenim problemima Rusi Navaljnog opet strpali u samicu

12.04.2023 u 11:01

Bionic
Reading

Zatočeni ruski disident Aleksej Navaljni ponovno je premješten u samicu unatoč tome što se njegov odvjetnik žalio na njegove ozbiljne zdravstvene probleme, javlja u srijedu agencija Dpa

Najnoviji potez dolazi nakon što je prošlog petka tek bio pušten iz samice. U ponedjeljak je vraćen u samicu na još 15 dana, objavio je njegov tim na Telegram kanalu.

Također se suočava s daljnjim uznemiravanjem koje prema njemu prakticiraju zatvorske vlasti.

Sada je Navaljnijev dnevni boravak u uskom zatvorskom dvorištu pomaknut na 7 sati ujutro. "Ovo je važno jer ako imate sreće, možete stajati na suncu u vrijeme šetnje tijekom dana", istaknuo je njegov tim u svom izvješću ukazujući na loš tretman zatvorskih vlasti.

Također navode da se suočava s novim ograničenjima u kupnji hrane i pisanju pisama.

  • +18
Aleksej Navaljni Izvor: Profimedia / Autor: Pochuyev Mikhail / TASS / Profimedia

Navaljni ponovno slanje u izolaciju smatra kaznom za svoju istragu o korupciji unutar zatvorskih vlasti. Fond za borbu protiv korupcije (FBK), koji vodi Navaljni, ranije je objavio članak o preskupim namirnicama koje se mogu kupiti u ruskim zatvorima.

Nova ograničenja pogodila su Navaljnog jer pati od sve većih zdravstvenih problema, navodi njegov tim. Odvjetnik Vadim Kobsev rekao je da je disident izgubio osam kilograma u razdoblju od dva tjedna tijekom posljednjeg boravka u izolaciji te da su vlasti morale pozvati hitnu pomoć. Po njegovim riječima, Navaljni se ne liječi zbog svojih zdravstvenih problema jer je zatvorska uprava odbila primiti lijekove koje je dobio.

Više od dvije godine disident je držan u posebno teškim zatvorskim uvjetima u kaznenom logoru.

Ruski sud ga je osudio zbog navodne prijevare, ali Navaljnog mnogi smatraju političkim zatvorenikom Putinova režima. U svijetu je najpoznatiji ruski oporbenjak.