ZAGREB PRIDE U SUBOTU

'Glasnije i hrabrije: Antifašizam - bez kompromisa'

12.06.2015 u 18:16

Bionic
Reading

Povorka ponosa LGBTIQ osoba Zagreb Pride 2015. održat će se po 14. put u subotu, 13. lipnja, a sudionici će s Trga Marka Marulića krenuti središnjim zagrebačkim ulicama do Ribnjaka pod sloganom 'Glasnije i hrabrije: Antifašizam - bez kompromisa'

LGBTIQ (Lezbijke, Gejevi, Biseksualci, Transrodne, Interseksualne i Queer osobe) tim će javnim i političkim skupom poručiti javnosti da ne izlaze na zagrebačke ulice samo kao LGBTIQ osobe, nego i kao građanke i građani koji neće mirno stajati i šutke gledati kako se kotač povijesti okreće unazad, kazao je Marko Jurčić iz odbora Zagreb Pridea.

'U povorci koja će ići rutom dugom oko dva kilometra, očekujemo par tisuća sudionika. Kao i do sada, smatramo da će sve proći mirno s manje interventne, a više prometne policije, kako i dolikuje takvom događaju', kazao je Jurčić i pozvao građane da im se pridruže.

Predviđena ruta kretanja povorke je Ulica Farkaša Vukotinovića, Savska ulica, Roosveltov trg, Trg maršala Tita, Frankopanska ulica, Ilica, Trg bana Josipa Jelačića, Ulica Nikole Jurišića, Draškovićeva i Šoštarićeva ulica, do parka Ribnjak.

U parku Ribnjak održat će se prigodni program, koji će završiti koncertom Nipplepeople-a. Završna zabava 'Pride Partycipacija' održat će se u klubu Močvara i pogonu Jedinstvo.

Za vrijeme prolaska povorke od 16 do 17 sati policija je najavila zatvaranje pojedinih prometnica, te pozvala građane na razumijevanje i strpljenje. Kako bi javno okupljanje proteklo mirno i bez izgreda, policija je pozvala na dostojanstveno ponašanje, upozorivši kako će se cijela povorka snimati.


LGBTIQ osobe žele istaknuti nezadovoljstvo i zabrinutost političkom situacijom pa ove godine povorku posvećuju građanima Hrvatske.

'Ne želimo mirno stajati i šutke gledati kako se u javnosti promovira isključivost, šovinizam, jednoumlje, nasilje, ustašovanje i fašizam', stoji u proglasu organizatora Zagreb Pride 2015. uz poruku da je Povorka ponosa 'najveći politički prosvjed u Hrvatskoj'.

'Dok postoje oni koji neumorno zazivaju ratove, postojat ćemo i mi da se borimo za društvo mira, suživota i solidarnosti. Moramo zaustaviti daljnje političko, ekonomsko i moralno razaranje društva. Odgovor radikalizaciji i mržnji mora biti zajednički glas široke i ujedinjene progresivne fronte', poručili su iz odbora Zagreb Pridea.