PREVRTLJIVI KARAMARKO

Glasao za koncesije, a sad su mu 'put u propast'

22.07.2013 u 08:57

Bionic
Reading

Iako se HDZ ovih dana žestoko pobunio protiv namjere Vlade da autoceste da u koncesiju, toj stranci ideja monetizacije i nije toliko strana. Naime, u Programu gospodarskog oporavka, koji je donijela Vlada Jadranke Kosor, spominje se 'izrada plana davanja u koncesiju dijela izrađene autocestovne infrastrukture', a za taj program glasao je i bivši ministar unutarnjih poslova, a danas predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko

Ništa od toga iz Programa gospodarskog oporavka nije realizirano kao što ste primijetili. Ja sam tada bio ministar unutarnjih poslova, a ne ministar gospodarstva ili financija. Nemojte od mene tražiti da razmišljam glavom svojih prethodnika na čelu ove stranke. Naravno, gospodarstvo se trebalo oživjeti na drugi način. Ovo danas samo je trpanje novca u proračun i krpanje rupa. Mi ne stvaramo novu vrijednost, ne otvaraju se radna mjesta. Prema tome mi smo sada u situaciji u kojoj jesmo, ne u situaciji od prije godine. Vi morate znati da smo za vrijeme HDZ-ove Vlade imali i jači investicijski ciklus od njih i rast BDP-a, drugi i treći kvartal 2011. Prema tome bili su neki sasvim drugi trendovi, a otkad su oni došli trendovi su krenuli u nekakvu negativu', pokušao je Karamarko objasniti zašto tada nije glasao protiv Programa gospodarskog oporavka u kojem se spominje monetizacija autocesti.

No činjenica i dalje ostaje da je na sjednici Vlade kada se glasalo o Programu digao ruku, a nije morao ako se s koncesijama na autoceste nije slagao.

Ako je bila preporuka kolega ministara kojima se vjerovalo, onda smo mi ostali ministri dizali ruku. Ja kad bih imao prijedlog iz domene unutarnjih poslova, nitko nije proturječio i suprotstavljao se. Ako je to tada bio dio politike gospodarskog oporavka, sigurno je bila neka logika jer se taj oporavak počeo realizirati. Danas smo u sasvim drugoj situaciji. Gledajte, mi danas nemamo investicija, mi smo tada imali u prvom polugodištu 600 milijuna eura. Oni danas imaju nulu, imali su u zadnjem kvartalu prošle godine sedam milijuna eura investicija. Pa o čemu mi pričamo? Sasvim jedna druga situacija', uporan je bio Karamarko.

S obzirom na to da je ministar financija Slavko Linić jučer rekao da za smanjenje duga postoje samo dvije opcije - novi porezi ili monetizacija, novinari su Karamarka upitali kako bi on smanjio dug.

'To je je jedan dugotrajan proces sada. Morat ćemo oko toga sjesti i dogovarati. Rekli ste novi porezi - poreze više ne možemo. Morat ćemo naći neki model. Došli smo u jednu bezizlaznu situaciju zbog toga što nije bilo aktivnosti u drugom planu. Mi sad stalno cijedimo limun koji je već iscijeđen i tu ne znate što je gore', rekao je Karamarko.

Što je točno stajalo u Programu gospodarskog oporavka HDZ-ove Vlade, pogotovo po pitanju upravljanja državnom imovinom(op.a. str 16) pogledajte OVDJE.

272255,274331,267084,273597