INICIJATIVA U SABORU

GLAS traži reviziju Vatikanskih ugovora: Protuustavni su i preskupi!

20.04.2018 u 12:06

Bionic
Reading

GLAS je u saborsku proceduru poslao prijedlog Zaključaka o pokretanju postupka pregovora o izmjenama Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske. Drugim riječima, ekipa predvođena Ankom Mrak-Taritaš traži da Vlada pokrene reviziju Vatikanskih ugovora i smanji neke stavke koje se temeljem njih financiraju iz proračuna

GLAS, poručili su na press konferenciji u Saboru dužnosnici stranke, traži reviziju četiri ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske. 'Ovo je prvi put da je jedna ovakva inicijativa u zadnjih 20 godina upućena u Sabor i da idemo prema Vladi', poručili su GLAS-ovci.

Pritom podsjećaju da su s ovom inicijativom krenuli još u jesen prošle godine, bilo kroz okrugle stolove, bilo zastupnička pitanja kojima su tražili odgovore koliko Hrvatska temeljem Vatikanskih ugovora financira Katoličku crkvu.

'Doznali smo da Hrvatska temeljem Vatikanskih ugovora godišnje izdvaja 900 milijuna kuna. Usporedbe radi, to vam je više od proračuna Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva turizma zajedno', poručila je na press konferenciji šefica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš.

'Cilj je zaštita sekularnih vrijednosti, što je ujedno ustavna kategorija', poručila je Mrak-Taritaš.

'Vatikanski ugovori uzrokuju protuustavne posljedice, a te posljedice su da su narušena načela jednakosti pred zakonom, slobode vjeroispovijesti i odvojenosti Crkve od države. Drugo, Vatikanski ugovori su neobično veliko financijsko i materijalno opterećenje za Republiku Hrvatsku', poručio je šef GLAS-ovog Programskog vijeća Igor Kolman.

Ovo nije ideološko pitanje, iako će neki to pokušati tako prikazati, nego je ustavno-pravno pitanje, poručio je potpredsjednik GLAS-a Goran Beus Richembergh.

Napomenuo je i kako su temeljem ovih ugovora potpisani i neki drugi, poput onog između HRT-a i Hrvatske biskupske konferencije. 'On uopće ne proizlazi iz Vatikanskih ugovora, nego svjedoči o sluganskom pristupu da se udovolji Katoličkoj crkvi', kazao je.

  • +4
U Saboru je održana konferencija za medije Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Što se tiče financija, upozorava Beus Richembergh, kada su ugovori potpisivani, Hrvatska je imala udio duga u BDP-u oko 27-28 posto, a danas je to 80 posto. 'Financijska stabilnost je sasvim drugačija. Godišnjim izdvajanjem 900 milijuna kuna samo za potrebe jedne vjerske zajednice, nije teško izračunati da je u 20 godina izdvojeno najmanje 15 milijardi kuna', rekao je Beus Richembergh.

Napomenuo je da je prilikom sklapanja ugovora o dušobrižništvu Vojnog ordinarijata pod vojnom odorom bilo 300.000 vojnika i časnika, a danas je, navodi, ta brojka osam puta manja.

'Na temelju četiri ugovora Katolička crkva crpi nevjerojatnu političku moć i neformalni utjecaj', rekao je Beus Richembergh.

Odredbe ugovora, dodao je, treba smanjiti na razumnu mjeru i neke od njih redizajnirati ili ukinuti.

GLAS traži da se revidiraju obveze vezane uz vjeronauk u javnim školama i novčana sredstva koja se daju pojedinim fakultetima, da se 'vjeronauk makne iz škola te da on bude tamo gdje mu je i mjesto, a to je u vjerskim ustanovama'.