ŠTO TRAŽI HNS?

Gjurković: Bez ova dva preduvjeta nema koalicije s HDZ-om

08.06.2017 u 07:56

Bionic
Reading

Član Predsjedništva HNS-a Srđan Gjurković sinoć je pojasnio koje su ključne točke za uključivanje HNS-a u Vladu te naglasio kako bi kroz tjedan dana trebalo biti jasno hoće li biti koalicije ili ne

'Odluka o ulasku u koaliciju s HDZ-om bila je teška', rekao je za HTV sinoć član Predsjedništva HNS-a Srđan Gjurković. Naglasio je kako nije promijenjena odluka Predsjedništva, jer Predsjedništvo samo predlaže, a Središnji odbor donosi odluke. Između sjednica dobili su odgovore na neka suštinska pitanja, dodao je.

'Iako javnost samo govori da se želi doći na vlast na određene pozicije, mi samim činom, i željom da ministarstvo obrazovanja vodi nestranačka osoba, stručna osoba, koja dolazi iz znanstvenih krugova, pokazujemo namjeru da se provede kurikularna reforma, ali na onaj način kako je rađena prije godinu i pol dana', ukazao je Gjurković.

Dodao je kako HNS ne može vratiti Borisa Jokića vratiti ako se on neće javiti na novi natječaj koji žele.

'Smatramo da to treba voditi novo povjerenstvo i da se svi oni koji su bili uključeni, svih onih 500 vrijednih stručnjaka uključi u to. Dakle, maknuti apsolutno politiku iz obrazovanja i vrednovanja kurikularne reforme, vratiti struku i to napraviti onako kako treba. To je ključna stvar i to je jedan od naših preduvijeta', poručio je Gjurković.

Napomenuo je kako je drugi uvjet za pregovore to da 'nema više desnice da raspravlja, da bude dio koalicije'.

'Niti gospođe Esih, niti gospodin Hasanbegović ne mogu biti dio ove koalicije. Mi moramo izaći iz tih rovova partizana i ustaša i nema više "za dom spremni"', ukazao je.

Gjurković je naglasio kako podjela javnih poduzeća trenutno nije predmet razgovora i pregovaračkih pozicija HNS-a.

'Ono što je iznimno bitno, mi smo svjesni da u ovom trenutku građanima nisu dragi još jedni izbori. Svjesni smo da pregovori sa Slovenijom i zbog turističke sezone i zbog Piranskog zaljeva, ali kriza u Agrokoru traže stabilnu i jaku državu. To je odgovornost koje smo svjesni i to je prevagnulo, ali je obrazovanje broj jedan', poručio je Gjurković.

Ukazao je na to kako o pregovorima ovisi hoćemo li imati nove ministre do petka ili pak idući tjedan.

'Pripremaju se pregovori, koliko će trajati ne znam. Pretpostavljam da se u roku tjedan dana ili dogovorite ili se ne dogovorite ako ćemo biti jasni i operativni, a mi smo vrlo konkretni u tome.', ukazao je Gjurković.

Zaključio je kako je za stabilni vladu potrebno 79, 80 zastupnika, a na pitanje o sudbini članova koji su javno rekli da se protive koaliciji s HDZ-om, Gjurković je rekao kako svi članovi moraju poštivati odluke Središnjeg odbora inače im po statutu slijedi izbacivanje iz HNS-a.

HDZ-ov Milijan Brkić poručio je u emisiji Otvoreno HRT-a kako bi HDZ da je htio gledati sebično interes stranke mogao raspisati izbore jer su rezultati lokalnih izbora pokazali da imaju i veću potporu nego nakon prošlih parlamentarnih izbora.

'Ali ako gledamo nacionalni interes i nastavak pozitivnih kretanja Republike Hrvatske trebamo ponuditi suradnju svima koji su spremni na suradnju u interesu naroda', rekao je Brkić i dodao kako će pregovori s HNS-om ići svojim tokom.

'Oni ne moraju biti pod okom javnosti no kad sve dogovorimo sve će se znati. Pritiska nema. Platforma za pregovore je jasna. Koliko je dota toliko će dobiti. Koliko mandata donesu toliko će imati zastupljenost u upravi', poručio je Brkić.

SDP-ov Arsen Bauk upozorio je kako su prije izlaska na izbore 2016. sklopili sporazum s HNS-om u kojem se spominje da stranka neće koalirati s HDZ-om.

'Oni su taj sporazum potpisali. Vidjet ćemo što ćemo s tim. Što se tiče političkog konteksta, radi se o prevari birača kada ste izabrani na listi SDP-a a idete u koaliciju s HDZ-om. To nije prvi puta viđeno na lokalnoj razini, ali je na nacionalnoj razini. Zato je ovo povijesni trenutak', rekao je Bauk i otvoreno pozvao sve HNS-ovce koji su glasali protiv koalicije da im se pridruže. 'Onima koji se srame odluke HNS-a, vrata SDP-a su otvorena.'

Natalija Martinčević iz Narodne stranke – Reformisti rekla je kako je kraj HNS-a počeo u trenutku kada su iz stranke izbacili Radimira Čačića.

'Na to im je SDP pružio ne ruku, već dvije ruke. Dao im je veliki broj mandata na listi SDP-a i sad su to odnijeli HDZ-u. To nije samo stvar te vrste prevare birača, već i komunikacije', uakazal je Martinčević.

Na pitanje hoće li Reformisti podržati Vladu i pod kojim uvjetima, rekla kako premijer Plenković ima njihovu potporu te da će je imati dokle god bude surađivao na projektima koji su njima interesantni, ponajviše na onima u Varaždinskoj županiji na čijem je čelu sada Radimir Čačić.

MOST-ovog Miroslava Šimića ovaj je politički obrat iznenadio.

'Iskreno, duže vremena se bavim politikom i nisam računao takav raspet. Vidio sam da je sada sve moguće, prvi puta kad sam svjedočio potpori Sacuhe za predsjednika Sabora, nisam očekivao da će HDZ ići prema njemu, a sad ovo s HNS-om nakon toliko izjava Vrdoljaka mislim da je ovo povijesna prevara birača', kazao je Šimić.

Novu većinu i dalje će činiti zastupnici manjina. Saborski zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics poručio je kako je nakon sjednice njihova Kluba tako odlučeno.

'Donijeli smo odluku da će svih 8 nastaviti podupirati Plenkovića i HDZ. Mislimo da imaju priliku pokazati za ono što su dosad pokazali. Imaju motiv stabilnosti države koja je donijela zaključak taj, iako postoji mnogo razilaženja unutar Kluba', ukazao je Jankovics.