politička analiza

Plenković je u loptanju s HNS-om počinio jednu tešku pogrešku, a evo i koju

07.06.2017 u 14:15

Bionic
Reading

'Andrej Plenković je u pregovorima s HNS-om pogriješio jer se obratio krivoj osobi, Ivanu Vrdoljaku, a trebao je Vesni Pusić. S njom je trebao razgovarati i vidjeti je li suradnja moguća i onda se po tome ravnati. Bojim se da ćemo ipak ići na srpanjske izbore', smatra politički analitičar Žarko Puhovski. Njegov kolega Davor Gjenero smatra da HDZ nema problema s novim izborima jer bi ostvario vrlo dobar rezultat, ali da s time problema ima Plenković...

Ako se premijer Andrej Plenković na koncu odluči za brze izbore ili na njih bude prisiljen u slučaju da ne uspije okupiti novu parlamentarnu većinu, građani će na birališta vrlo vjerojatno izaći u nedjelju 16. srpnja.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da bi izbori u srpnju bili 'katastrofa', jer bi izlaznost bila, procjenjuje, od 25 do 30 posto, te da bi najbolje bilo održati ih u prvoj polovici rujna.

'Umrijet ću, a neću doznati zašto na izvanredne parlamentarne izbore nismo išli prošle nedjelje, s drugim krugom onih lokalnih. Nejasno je to zašto se Plenković nije odlučio za nove izbore odmah nakon što je iz Vlade izbacio Mostove ministre', kaže Puhovski.

Zbog otezanja s novim izborima, smatra, HDZ će izgubiti veliku prednost koju sada ima nad SDP-om jer će tu razliku 'pojesti' desnica koja će mu uzeti dio glasača i osvojiti oko 10 posto glasova.

Puhovski kaže da se Andrej Plenković pokazao čovjekom koji dugo šuti i onda učini nešto radikalno.

'Tako je bilo kada je na samoj sjednici Vlade izbacio Mostove ministre, a sada bi mogao učiniti nešto slično i odlučiti se za srpanjske izbore. Plenković bi morao paziti da ga ne zadesi nogometno pravilo po kojemu ona strana koja propusti nekoliko dobrih prilika na koncu sama primi gol', zaključuje Žarko Puhovski.  

Politički analitičar Davor Gjenero smatra pak da premijer Andrej Plenković nije pogriješio zato što se nakon raskida koalicije s Mostom nije odlučio za nove izbore.

'On ima svoju strategiju koje se drži. Mislim da dobro procjenjuje da građani zapravo ne žele nove izbore', kaže Gjenero.

Dodaje kako HDZ nema problema s raspisivanjem izbora jer bi na njima ostvarili vrlo dobar rezultat. Nakon izbora HDZ će, smatra Gjenero, imati toliko mandata da će biti blizu apsolutne većine, a do koje će doći sa zastupnicima nacionalnih manjina.

'Ali s novim izborima problema ima Andrej Plenković jer želi ojačati poziciju HDZ-a na političkom centru. Dogovor s HNS-om nije mu trebao zbog njihovih četiri ili pet ruku u Saboru, nego kao poluga za marginalizaciju desne struje unutar vlastite stranke.

Provođenje liberalne politike tada bi u stranci mogao opravdavati kao cijenu koju mora platiti zbog suradnje s HNS-om, a zapravo bi vodio politiku koju on i njegov najuži krug suradnika ionako žele provoditi', smatra politički analitičar Davor Gjenero.