kandidat za župana

Giljača: Nedostatak vezova riješiti transparentnom objavom postojećih

12.04.2021 u 13:31

Bionic
Reading

Kandidat za dubrovačko-neretvanskog župana stranke Srđ je Grad Marko Giljača poručio je kako se nedostatak vezova može riješiti transparentnom objavom postojećih, izgradnjom novih komunalnih lučica, proširenjem lučkog područja te pravilnikom koji trenutno ne postoji

Giljača je u ponedjeljak rekao kako bi se objavom trenutnog stanja utvrdio raspored vezova i spriječile eventualne malverzacije.

"Županijska lučka uprava Dubrovnik ne želi objaviti listu, tobože zbog GDPR-a, dok je ŽLU Korčula objavila. Predložili smo im da pri produljenju ugovora korisnici vezova potpišu izjavu", istaknuo je Giljača. Pojasnio je kako se novi vezovi mogu dobiti izgradnjom komunalnih lučica u Solitudu i Mokošici čime bi se riješilo 400 zahtjeva.

"Te lokacije već postoje u županijskim prostornim planovima. Nakon izgradnje pontona na Batali ŽLUD je zaustavila daljnja ulaganja u nove vezove. Proglasili su da nema novaca. Zato se građani trebaju udružiti u sportska ribolovna društva i dogovoriti sa Županijom javno-privatno partnerstvo", naveo je Giljača.

Procijenio je kako bi se proširenjem lučkog područja na Batali s četiri do pet novih pontona osiguralo još do 200 novih vezova, jednako kao u Solitudu i Mokošici.

"Time bismo imali oko tisuću novih vezova čime bismo namirili 750 zahtjeva s liste čekanja ali i želje onih koji se nisu ni prijavili za listu", rekao je Giljača te naglasio kako građanima treba osigurati sudjelovanje u postupku donošenja pravilnika o dodjeli veza.

"Ljudi su u jednom trenutku 200., a potom 400. na listi pa se rađa sumnja u postupak dodjele. Pri dodjeli vezova ŽLUD vrlo slobodno tumači zakon, a po iskustvu drugih lučkih uprava prednost je dana lokalnom stanovništvu dok je bodovanje usuglašeno s građanima. Treba se znati red, kako ne bi bilo 'potezanja za rukav' i rješavanja 'ispod žita'", poručio je Giljača i dodao kako propustom naplate veza Županija i ŽLUD gube sredstva koja bi se mogla ulagati u infrastrukturu vezova.

Giljača je svoje rješenje problema nedostatka vezova predstavio na dubrovačkoj Batali članovima Inicijative za vezove koji su u proteklim tjednima organizirali peticiju koju će uputiti Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Dubrovniku.

"Odaziv na peticiju je velik, ponajviše građana koji nemaju vez i žele da se problem riješi. Na čekanju je 770 ljudi, a prvi koji bi trebao dobiti vez podnio je zahtjev još 2004. godine. Nakon toliko godina je vrijeme da se problem počne rješavati. Kako god izbori završili mi ćemo nastaviti ukazivati na nedostatak vezova", poručio je pokretač inicijative Mišel Lupis.