utrka za župana

SDP-ov kandidat Ferić: Nezaposlenost u Istri sve više raste

12.04.2021 u 12:20

Bionic
Reading

SDP-ov kandidat za istarskog župana Danijel Ferić rekao je u ponedjeljak kako nezaposlenost u Istri raste, a program razvoja poslovnih zona u Istarskoj županiji za razdoblje 2010. - 2014., koji je usvojen još u mandatu župana Jakovčića, "do danas je ostao mrtvo slovo na papiru"

"Najbolji primjer je upravo Pula gdje su proizvodne hale Ytonga, Industrochema, Uljanika i drugih srušene kako bi napravile prostor trgovačkim centrima. Još jedino Tehnomont prkosi pulskoj industrijskoj zoni", izjavio u Puli SDP-ov kandidat Ferić, na konferenciji za novinare o izgradnji i opremanju poduzetničkih zona u Istri.

Podsjetio je i na događanja oko Uljanika i na najave gašenja CIMOS-a Labin.

"O drugima velikim ugašenim subjektima samo u Puli, poput Bojoplasta, Arena trikotaže, Puljanke, Istre i drugima, da niti ne govorimo. Vrijeme je za FER Istru jednakih šansi, a ne za gospodarstvo koje se urušava", rekao je Ferić.

Ističe kako je bitna proizvodnja, a ne samo trgovina.

Ustvrdivši da će nakon pobjede na izborima izraditi novi program razvoja poslovnih zona u Istarskoj županiji za razdoblje 2021. - 2027., SDP-ov kandidat Ferić je naglasio kako je cilj tog dugoročnog programa da se poduzetnicima omogući pronalazak poslovnog prostora.

"Program razvoja zona biti će usmjeren na rast i razvoj poduzetnika, otvaranje novih radnih mjesta, na investicijska ulaganja, razvoj novih tehnologija, premještanja proizvodnih djelatnosti iz naseljenih područja, na kreiranje povoljne poduzetničke klime, poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva te povećanje konkurentnosti gospodarstva", dodao je.

Ferić kaže da će, bude li izabran, u suradnji sa svim gradovima i općinama Istarska županija sufinancirati izgradnju komunalne infrastrukture u iznosu od sto milijuna kuna, kako bi poduzetničke zone bile generator rasta i radni okoliš za dvije tisuće novih radnih mjesta, ili u prosjeku za dvanaest malih i srednjih poduzeća ili obrta po pojedinoj poduzetničkoj zoni.

Govoreći o umaškoj poduzetničkoj zoni Ungarija, SDP-ova kandidatkinja za zamjenicu župana Antonella Degrassi rekla je da Grad Umag već desetak godina sustavno i kontinuirano ulaže u izgradnju gospodarske zone ne bi li svojim poduzetnicima omogućio najbolje uvjete za održivi razvoj poslovanja.

S obzirom na izostanak pomoći županije, kaže Degrassi, Grad Umag je samostalno krenuo s ulaganjem u vlastiti gospodarski razvoj pa je tako samo tijekom 2019. i 2020. u gospodarsku zonu Ungarija uloženo više od 15 milijuna kuna u izgradnju osnovne infrastrukture.