brojni problemi u americi

Giganti svjetskog biznisa izgubljeni: Ne znaju kad će se radnici vratiti u urede, šefica Ubera kaže: 'Ovo mi je najteža odluka u karijeri'

07.09.2021 u 20:35

Bionic
Reading

Pandemija koronavirusa promijenila je i radne navike. Milijuni Amerikanaca i dalje rade od kuće, a povratak u urede mnoge tvrtke neprestano odgađaju. Prema svemu sudeći, i kraj ove godine mnogi će dočekati radeći u svom dnevnom boravku ili kuhinji

Brojne tvrtke u Sjedinjenim Američkim Državama planirale su nakon Praznika rada vratiti zaposlenike u urede, no ubrzano širenje delta-soja poremetilo im je planove pa su pomaknule rokove ili ih u potpunosti ostavile otvorenima.

The New York Times piše da se prošlog tjedna uprava Ubera okupila na noćnom sastanku kako bi donijeli tešku odluku. Razmišljali su o tome trebaju li se pridružiti sve većem popisu kompanija koje su ponovno odgodile datume povratka zaposlenika u urede. Ubrzo nakon toga najavili su da će Uber u potpunosti ponovno otvoriti svoje urede 10. siječnja, pomaknuvši najavljeni povratak zakazan za 25. listopada za više od dva mjeseca.

'U ljudskim resursima radim 30 godina i ovo je vjerojatno najteža kriza s kojom sam se morala nositi', rekla je Laura Faith, viša direktorica u Uberu, dodavši da se doista radi o životu ili smrti, zdravlju i sigurnosti.

U gotovo 18 mjeseci otkako je pandemija prisilila velike američke kompanije da svoje zaposlenike pošalju na rad od kuće datum povratka u urede neprestano se pomiče. Prvo je to bio siječanj, punu godinu dana nakon što se koronavirus pojavio u Kini. Siječanj je potom pomaknut na srpanj zbog kampanje cijepljenja, u kojoj su se deseci milijuna ljudi diljem Amerike postrojili u redove da prime cjepivo.

Nakon što je proces cijepljenja dosegao vrhunac iznimno zarazna delta-varijanta koronavirusa potaknula je još jedan rast broja zaraženih. Za mnoge tvrtke rujan je postao novi srpanj. Sada ni rujan više nije opcija za povratak i nitko ne može pretpostaviti kada će se radnici u velikom broju vratiti u urede.

Uber, Google, Amazon, Apple, Starbucks... tek 2022.

Tvrtke moraju u proces povratka uključiti nove varijable - nošenje maski, koje je bilo obavezno pa je ta mjera odbačena, da bi potom bila vraćena; učinkovitost cjepiva, koja je još uvijek snažna, ali opada s vremenom; primanje trećih doza, odnosno boostera; radnici koji se nalaze u različitim fazama cijepljenja... Također postoje različite stope zaraze u cijeloj zemlji i promjenjiva dinamika moći između poslodavaca i zaposlenika.

  • +15
Koronavirus u New Yorku Izvor: Profimedia / Autor: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

Osim Ubera, tvrtke Google, Amazon, Apple i Starbucks objavile su da će odgoditi datume povratka za iduću godinu. Šefovi navode da su razlozi za to dvostruki: osim što ne žele dovesti zaposlenike u opasnost, žele prekinuti s vrtuljkom stalnih odgoda datuma povratka i neizvjesnosti koja prati to stanje.

U Intelu su rukovoditelji nedavno ukinuli planirani datum povratka za 1. rujna u korist neodređenog cilja. Mnogi od 100 tisuća zaposlenika tvrtke rade na licu mjesta u tvornicama za proizvodnju poluvodiča diljem svijeta, ali za uredske radnike datum do kojeg će se morati vratiti u njih u potpunosti ovisi o stopama cijepljenja i broju slučajeva u područjima u kojima žive.

Izvršni direktor Intela Patrick Gelsinger priznao je u jednom intervjuu da je novi val slučajeva zaraze koronavirusom 'definitivno razvukao stvari'. 'Nadamo se, spremni smo se vratiti svojim normalnim životima, a zatim se vraćamo nekoliko koraka unatrag', poručio je Gelsinger.

U nedavnoj anketi 1600 poslodavaca, 40 posto ispitanika reklo je da je odgodilo planove za povratak više zaposlenika u urede. Polovica ispitanika s više od 10.000 zaposlenih rekla je isto.

U odgodi povratka u urede vode tehnološke tvrtke, a obično imaju značajan dio zaposlenika koji svoj posao mogu obavljati od kuće. U travnju, prije nego što je delta postala dominantan soj virusa u Sjedinjenim Državama, Airbnb je pomaknuo datum povratka sve do rujna 2022.

'Očekujemo da će situacija s koronavirusom ostati fluidna sljedećih mjeseci, pa će nam biti teško postići jasan datum povratka bez mogućnosti da ga ponovno pomičemo', rekao je zaposlenicima Logan Green, izvršni direktor Lyfta, krajem srpnja, nakon što je najavio da se od njih ne očekuje povratak u urede prije veljače.

Jedan od razloga zašto su neke tvrtke odgodile termine povratka u ured opet je cijepljenje. Odgađanje daje radnicima dovoljno vremena da se potpuno cijepe i tvrtkama više vremena za postavljanje logistike koja se veže za povratak. Za neke organizacije pregovori sa sindikatima također su bitan faktor u odluci o tome.

Zbog brojnih problema oko povratka neke tvrtke, uključujući The New York Times i American Airlines, odustale su od određivanja datuma za to.

Mnoge tvrtke koje su poslale zaposlenike doma i dalje ih žele vratiti. Što dulje radnici ostanu izvan ureda, teže će ih biti privoljeti na povratak. Troškove najma prostora teško je opravdati ako uredi ostanu prazni.

Kako dišu financijaši?

U financijama, koje tradicionalno stavljaju poslovanje uživo i užurbanost kao prioritet, drukčije su pristupili problemu. Goldman Sachs vratio je svoje zaposlenike u lipnju, a JPMorgan Chase u srpnju. Širenje delta-soja nije usporilo te planove, ali je naizgled ubrzalo mjere za sprječavanje širenja virusa. Goldman je prošlog mjeseca rekao da će zahtijevati da svi koji uđu u njihove urede u SAD-u, uključujući klijente, budu potpuno cijepljeni.

Morgan Stanley od srpnja odbija ulazak u svoje urede u New Yorku svima koji nisu cijepljeni.

No banka Jefferies, koja je odgodila datum povratka od rujna na listopad, rekla je da 'prihvaća' hibridni povratak na posao. Wells Fargo također je odgodio povratak u listopadu. Ostale tvrtke i dalje su nepopustljive u fokusu na povratak - i nejasne u njegovim rokovima.

'Čvrsto vjerujem da se velik broj članova našeg tima želi vratiti u neki oblik ureda kada se budu osjećali sigurnima da to učine', rekao je izvršni direktor General Electrica Larry Culp na godišnjoj skupštini dioničara tvrtke u svibnju, dodavši da jedva čeka da dođe to vrijeme.