STRAH OD UHIĆENJA

George Bush otkazao posjet Švicarskoj

07.02.2011 u 09:03

Bionic
Reading

Bivši američki predsjednik George W. Bush otkazao je posjet Švicarskoj, gdje je trebao govoriti na jednom humanitarnom skupu, zbog strahovanja da bi mogao biti uhićen, priopćile su skupine za zaštitu ljudskih prava koje bivšeg američkog predsjednika drže odgovornim za nelegalna mučenja u američkom zatvoru u Guantanamo Bayu, prenose agencije

Bush je trebao 12. veljače u Ženevi sudjelovati na godišnjoj humanitarnoj večeri koju priređuje židovska organizacija Keren Hayesod. Međutim, skupine za zaštitu ljudskih prava izvršile su pritisak na švicarsku vladu da uhiti Busha i pokrene istragu o nelegalnim mučenjima, objavili su ovaj vikend švicarski mediji.

Organizatori večere navode da je Bushev dolazak otkazan zbog sigurnosnih razloga te zbog reakcija švicarske javnosti. 'Pozivi na prosvjede stvaraju jako sklizak teren. Organizatori upozoravaju da ne mogu biti odgovorni za situacije koje izmaknu kontroli', precizirao je odvjetnik organizacije Keren Hayesod Robert Equey, prenosi AFP.

Equey je u razgovoru za ženevski Tribune rekao da će se večera održati, ali da Bush neće biti nazočan.

Ta organizacija običava pozivati američke političke dužnosnike i odvjetnik je istaknuo da poziv upućen Georgeu W. Bushu nije bila provokacija i da je objavljivanje njegovih memoara bila prigoda za poziv.

Svjetska organizacija protiv mučenja pozvala je u četvrtak Švicarsku da pokrene sudski postupak protiv Georgea W. Busha zbog kršenja Konvencije Ujedinjenih naroda o mučenju.

Skupine za ljudska prava navode da će predati sudu 2500 stranica dokumenata u kojima se Bush optužuje za navodna zlostavljanja osumnjičenih militanata u zatvoru u američkoj bazi Guantanamo Bay na Kubi, kamo su dovođeni zatočenici iz Afganistana, Iraka i drugih zemalja uhićeni u takozvanom ratu protiv terorizma, prenosi Reuters.

Dolazak bivšeg američkog predsjednika je izazvao negodovanja i drugih nevladinih organizacija koje su dogovorile tužbu protiv Georgea W. Busha na sudu u Ženevi zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti tijekom rata u Iraku.