PRIJETE I POHODOM KRAVA NA ZAGREB

Gdje su mljekari blokirali ceste?

28.02.2012 u 10:51

Bionic
Reading

Zbog prosvjeda proizvođača mlijeka prekinut je promet Čavićevom ulicom u Zagrebu, na D3 na obilaznici kod Čakovca, od skretanja za Ivanovec do skretanja za Čakovec jug, na D51 kod Nove Gradiške i skretanja prema Rešetarima (križanje D51-D313), javio je HAK u 23 sata

Promet je prekinut i na D49 Slavonski Brod-Nova Gradiška, zbog čega je zatvoren čvor Lužani na autocesti A3 Bregana-Lipovac pa se promet preusmjerava na čvorove Nova Gradiška ili Slavonski Brod zapad te na D524 u Letičanima (sjeverna bjelovarska obilaznica) i na D520 na dionici Babina Greda-Slavonski Šamac.

Naizmjence se vozi državnim cestama: D1 kod skretanja za Veliko Trgovišće, D2 u mjestima Poljanec, Vratno, Virje i Kloštar Podravski, D5 u Grubišnom Polju i Daruvaru (gdje je prekinut promet i na državnoj cesti D34), D7 na čepinskoj obilaznici te kod Vrpolja i Velike Kopanice i D28 u Sv.Ivanu Žabnom i Velikom Grđevcu. Naizmjence se vozi i na D41 u Bojnikovcu i mjestu Gola, D43 u Velikim Sredicama u Bjelovaru, D45 u Garešnici i D500, 50 metara prije skretanja za Boljunski Katun (Istra). Obilazak za teretna vozila je: tunel Učka-Pazin-Kršan i obratno, a za osobna preko Boljunskog Katuna.

Naime, mljekari su odlučili ustrajati u traktorskim blokadama nakon što im je jučer ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ponovio da se problemi ne mogu rješavati na cesti jer trpe i seljaci i gospodarstvo te da Vlada neće povećati poticaje za mlijeko.

Ministar im je rekao i da od 42 lipe intervencije države nema ništa te da, ako su nezadovoljni potpisanim sporazumom, idu u pravnu bitku za promemoriju.

Također im je rekao da se sporazum o otkupnoj cijeni mlijeka od 2,43 kune, koji je u četvrtak s prerađivačima potpisao dio udruga proizvođača mlijeka, ne odnosi na HSUPM koji ga nije potpisao.

Mljekari su stoga najavili tužbe protiv ljudi u Ministarstvu i prerađivačkoj industriji. Dio njih planira prekinuti isporuku mlijeka Dukatu - umjesto s mlijekom, u Zagreb će doći s kravama.