GODINU DANA OD SMRTI DIKTATORA

Gdje su i što rade članovi Gadafijeve obitelji?

20.10.2012 u 12:34

Bionic
Reading

Do prije dvije godine bili su ekscentrična dinastija kojoj se nije nazirao kraj. Carevali su naftom bogatom Libijom, skladištili desetke tona zlata, tukli policajce po europskim metropolama, unajmljivali cijele katove luksuznih hotela na mjesec dana, razvijali naftni i telekomunikacijski biznis, kupovali talijanske nogometne klubove, igrali diplomatske role...

Na današnji dan prije godinu dana libijski pobunjenici su blizu grada Sirte, uslijed nerazjašnjenih okolnosti, zarobili i potom - sudeći po amaterskim videozapisima - linčovali svrgnutog libijskog diktatora Moamera Gadafija.

Preživjeli članovi njegove obitelji danas su zarobljeni ili razasuti po svijetu. Nosioci glavnih dužnosti koji su dovoljno brzo napustili režim zasad uživaju imunitet od progona. Donosimo rezime zbivanja s poznatijim i nekim manje poznatim licima iz bivšeg režima, godinu dana nakon Gadafijeve smrti.


Muamar Gadafi i Safija Farkaš, druga supruga
Safija Farkaš
Misteriozna 60-godišnja udovica i majka sedmero od osmero djece linčovanog libijskog diktatora, za koju su neki mediji nepotvrđeno pisali da je rođena u Bosni i Hercegovini te da ima mađarske i hrvatske krvi, skriva se u Alžiru. Pretpostavlja se da se nalazi u nekoj vrsti karantene u zaštićenoj vili na području ljetovališne provincije Staoueli, uz uvjet alžirskih vlasti da se ne miješa u događanja u Libiji. Navodno je jedna od najbogatijih žena na svijetu; ako ćemo vjerovati medijima proameričke kraljevine Saudijske Arabije, Safija Farkaš raspolaže s čak 20 tona zlata.

Saif al Islam Gadafi
Kako mu ime kaže, Mač islama. Smirene, intelektualne pojavnosti, s MBA diplomom bečkog IMADEC-a, doktoratom na London School of Economics i nizom diplomatskih/humanitarnih misija iza sebe. Tijekom očeve vladavine slovio je za mladog reformatora, čak buntovnika i otvorenog kritičara birokratske mafije i autoritarnog ustroja libijske džamahirije. Posljednjih godina prije rata povukao se sa čelnih pozicija.

Spominjao se kao nasljednik ostarjelog ekscentričnog pukovnika, na što je odgovarao da Libija 'nije farma da je se nasljeđuje'. No nakon izbijanja pobune, taj 40-godišnjak bio je jedno od najeksponiranijih lica propadajućeg režima, dok se njegov otac, kao glavna meta, sve više skrivao. Nekoliko mjeseci prije ubojstva Gadafija starijeg, nudio je u njegovo ime slobodne izbore i obećao da će višedesetljetnii vlastodržac odstupiti ako izgubi, ali pobunjenici su, uz podršku NATO snaga, odbili ponudu.

Nakon smrti oca ostao je kao zadnji od obitelji u Libiji, najavljujući nastavak borbe i osvetu. Mjesec dana kasnije (studeni 2011), ranjenog u ruku i zarasle brade zarobili su ga pobunjenici na dalekom pustinjskome jugu zemlje, odakle je pokušavao prebjeći u susjedni Niger. Prebačen je u planinski gradić Zintan na zapadu Libije, gdje već skoro godinu dana čeka suđenje. Ono bi se trebalo održati u Libiji, zemlji koja nakon izbora tek pokušava profunkcionirati. Početak procesa najavljen je za iduću godinu.

Al-Saadi Gadafi
Bivši napadač Perugie, Udinesea i Sampdorije - jedini tatin sin u modernom nogometu koji je isključivo zahvaljujući ćaćinim parama dogurao do toga da kao senior igra Serie A (istina, samo na dvije utakmice tijekom četiri sezone). Upamćen na 'čizmi' po razvratnom životu i padanju na doping testovima, taj 39-godišnjak danas uživa politički azil i državnu vilu u Nigeru,većinski saharskoj zemlji koja se po UN-ovu indeksu ljudskog razvoja nalazi na 186. mjestu među 187 zemalja svijeta. Tamo teško da se osjeća zaštićen; zadnji uspjeli državni udar u Nigeru izveden je u veljači 2010. godine, a Libija traži njegovo izručenje. Osim što je bio strah i trepet tamošnjeg nogometnog saveza, Al-Saadi Gadafi ujedno je bio i šef specijalnih postrojbi koje su u krvi gušile ustanak u Bengaziju.

Više puta pisano je o njegovim pokušajima da pobjegne u Latinsku Ameriku. Meksički dužnosnici lani su objavili da su presjekli krijumčarski lanac kojim je sin bivšeg diktatora trebao biti inkognito prebačen u njihovu državu.

Hanaa Gadafi
Jedna od misterija Gadafijeva režima o kojoj se i dalje ne zna mnogo. Sve do pada Tripolija službena verzija tijekom dvaju i pol desetljeća bila je da je Muamar Gadafi posvojio Hanu i da je ona kao 18-mjesečna djevojčica ubijena 1986. godine tijekom američkih zračnih napada na Gadafijevu rezidenciju u Tripoliju.

Nakon ustanka pojavile su se informacije da je djevojka živa, a čak su objavljivani i videomaterijali snimljeni nekoliko godina nakon napada. Pronađeni su i medicinski dosjei, certifikat British Councila na njeno ime i informacije da je radila kao liječnica u Ministarstvu zdravstva u Tripoliju. Prema nekim verzijama, riječ je o drugoj djevojčici koju je Gadafi posvojio ubrzo nakon smrti Hane, nadjenuvši joj isto ime. No i dalje se zapravo ne zna tko je ta žena ni što se s njom dogodilo u kaosu libijskog građanskog rata.


Hannibal Gadafi
Peti sin Muamara Gadafija i Safije Farkaš također se pročuo po razularenom partijanju po Europi (jednom je uhićen jer je pijan u Porcheu jurcao po pariškim Elizejskim poljanama, a nakon toga su njegovi tjelohranitelji tukli policajce). Kada se pak u Švicarskoj sukobio s dva hotelska dužnosnika, njegov otac za osvetu je dao zatvoriti dva švicarska biznismena i proglasio ekonomske sankcije Švicarskoj. Danas Hannibal ima 37 godina. U ratu je upravljao obranom Garjana. Pretpostavlja se da je u kolovozu prošle godine bio u obiteljskom konvoju koji je emigrirao na zapad u Alžir.

Aješa Gadafi
Mlađahna pukovnikova kćer, potpukovnica i bivša UN-ova ambasadorica dobre volje, nema namjeru šutjeti u Alžiru kamo je izbjegla zajedno s majkom i ostalim članovima vladajuće obitelji. Mada je cijela obitelj pod strogim nadzorom alžirskih službi, Aješa nastoji talasati koliko je god moguće: angažirala je izraelskog odvjetnika Nicka Kaufmana te sprovodi istragu i želi

Saif Al-Islam

izvesti pred Međunarodni kazneni sud ljude koji su zarobili njenog oca i potom ga linčovali, o čemu postoji nekoliko amaterskih videosnimaka. Pokušava tužiti i NATO zbog bombardiranja civilnog zdanja u kojima se skrivala obitelj Gadafi, prilikom čega su pogibali civili, uključujući i troje pukovnikove unučadi.Sama Aješa je u bombardiranjima izgubila supruga te, kako sama tvrdi, jednogodišnju djevojčicu.

Muhammad Gadafi

Rođen 1970. godine, on je najstariji sin pokojnog libijskog vlastodršca i jedini njegov potomak iz vrlo kratkog braka s Fatihom al-Nuri. BBC primjećuje kako bi, da nije bilo 'Arapskog proljeća', ovo ljeto vjerojatno proveo u Londonu kao predsjednik Olimpijskog odbora Libije. Ovako već više od godinu dana boravi u Alžiru kao i većina preživjelih najbližih članova obitelji negdašnjeg 'Bratskog Vođe' libijske džamahirije. Muhammad navodno nije imao većeg interesa naslijediti oca na čelu države. Bavio se biznisom – razvojem telekomunikacijskih sistema, a tijekom građanskog rata navodno nije imao veću ulogu koja bi mogla rezultirati njegovim budućim procesuiranjem.

Musa Kusa
Jedan od prvih izrazitih moćnika koji su napustili tonući brod. Samo mjesec dana nakon izbijanja ustanka odletio je u Veliku Britaniju, da bi se naposljetku skrasio u Kataru, jednom od glavnih američkih saveznika u arapskom svijetu koji je financirao i oružano podupirao libijske, ali i sirijske pobunjenike. Musa Kusa je bio šef libijskih obavještajnih službi od 1994. do 2009. godine, a nakon toga ministar vanjskih poslova. BBC-jevi izvori tvrde da je osobno sudjelovao u mučenjima zatvorenika i da je upleten u masakr u zatvoru Abu Salim 1996. godine, u kojem je prema tvrdnjama tadašnje libijske dijaspore poginulo više od 1200 ljudi. Musa Kusa poriče optužbe i zasad nema vijesti o optužnicama protiv njega.