NOVI KAZNENI ZAKON GUTA SLOVA

Gdje je iz zakona nestala zloporaba u gospodarskom poslovanju?

30.01.2013 u 13:13

Bionic
Reading

Izmjenama Kaznenog zakona bez traga je nestalo jedno značajno kazneno djelo - ono zloporabe u gospodarskom poslovanju. Kako je moguće da se takvo što moglo dogoditi, još nam iz Ministarstva pravosuđa nisu objasnili

Jutarnji list objavio je priču o vlasniku tvrtke Makar d.o.o. iz Lipika, Alenu Makaru, koji je iznenada pravomoćno oslobođen optužbi za zloporabu gospodarskog kriminala jer to kazneno djelo od ove godine više ne postoji u zakonu. 

Makara je Općinski sud u Bjelovaru prošloga ljeta nepravomoćno osudio na šest mjeseci zatvora za to kazneno djelo jer je ostao dužan državi gotovo 34 tisuće kuna poreza. Posljednjih zarađenih 57 tisuća kuna nije dao državi, nego je isplatio radnicima plaće. Prije nekoliko dana, piše Jutarnji, Makar je očekivao pravomoćnu presudu i imao je što dočekati, i to s veseljem – sud ga je oslobodio optužbi jer kazneno djelo za koje su ga teretili prije šest mjeseci više ne postoji. Makar je doživio neviđeno pravno čudo!

Inače, kazneno djelo zloporabe u gospodarskom poslovanju utjeralo je pravdu u sporovima protiv vlasnika Skladgradnje Slavena Žužula, bivšeg šefa Hypa Günthera Striedingera, bivše vlasnice Zagreb osiguranja Petre Tarle i drugih.