ŽIVOT S POVLASTICAMA

Gdje je i što radi Tomislav Karamarko?

23.09.2016 u 12:12

Bionic
Reading

Donedavni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko još uvijek nije pronašao novi posao već uživa u financijskim blagodatima koje su mu omogućile povlastice saborskog zastupnika. Prema odgovoru koji smo dobili od Hrvatskog sabora, Karamarko prima zastupničku plaću od 23.370,34 kuna bruto, ali i zastupnički paušal od 1.500 kuna neto

Bivši prvi potpredsjednik Vlade Tihomira Oreškovića zbog kojega je ta vlada i pala, Tomislav Karamarko u posljednji tren ukrcao se u zastupnički vlak pa je, pred sam raspust 8. saziva Hrvatskog sabora, 25. lipnja ove godine aktivirao i parlamentarni mandat. Svi zastupnici 8. saziva do konstituiranja 9. saziva imaju pravo na punu plaću, a nakon toga aktivira se i posebna odredba koja im omogućuje da bezbrižno nezaposleni žive na teret poreznih obveznika još godinu dana, po sistemu šest plus šest.

Podsjetimo, ako po isteku mandata ne pronađu novo radno mjesto, saborski zastupnici imaju pravo na punu plaću prvih šest mjeseci, a narednih šest mjeseci ostvaruju pravo na pola plaće. Iznos te pola plaće viši je od prosječne mjesečne plaće isplaćene u Hrvatskoj.

Plaća Tomislava Karamarka iznosi 23.370, 34 kune bruto, a prima i tzv. zastupnički paušal od 1.500 kuna neto. Ako je Karamarko na sebe prijavio novorođenče i ne uzdržava druge osobe, onda njegova plaća okvirno iznosi neto 14,3 tisuće kuna, a ako dijete nije na sebe prijavio, plaća mu je 13,7 tisuća kuna.

Karamarkovi politički partneri iz Mosta Bože Petrova pokušali su u 8. sazivu ukinuti zastupničku povlasticu '6 + 6', ali je to združenim snagama HDZ-a i SDP-a uspješno spriječeno.

Tomislav Karamarko podnio je ostavku na dužnost predsjednika HDZ-a u lipnju ove godine, nakon što je srušio Vladu Tihomira Oreškovića, bezuspješno je pokušavao sastaviti novu parlamentarnu većinu, a otišao je sa svih dužnosti zbog ozbiljnih sumnji da je s mađarskim MOL-om trgovao nacionalnim interesom, na što upućuju dokumenti koje je objavio Nacional. Budući da je njegova supruga Ana Karamarko, kako je otkrio tportal, doživjela nezapamćen poslovni uzlet muževim političkim jačanjem, množe se i sumnje da se nije samo s MOL-om, pa i Gavrilovićem, trgovalo javnim interesom.

Po padu Vlade Tihomira Oreškovića, HDZ je izabrao novog predsjednika Andreja Plenkovića, uslijedili su rujanski izbori, a Tomislav Karamarko nestao je s političke scene i svi se ponašaju kao da nikad nije ni postojao. Upit o radnom statusu Tomislava Karamarka poslali smo i HDZ-u, pitali smo ih i je li Karamarko još uvijek član HDZ-a, ali njegov dojučerašnji glasnogovornik Ivan Jabuka oglušio se na ta pitanja.

Ljetos je Karamarko svakih sedam dana odlazio do Zadra, opuštao se i uživao u prirodi oko rijeke Zrmanje. Kako je rekao novinarima 24 sata, veslao bi 14 kilometara svaki tjedan uz brojne kaskade i slapove, a najavio je i da će se ove jeseni intenzivno nastaviti rekreirati skvošem.