JEDVA SEKULARNI

Gdje je Hrvatska na svjetonazorskoj karti svijeta?

06.07.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Politolozi Roland Inglehart i Christian Welzel izradili su koordinatni sustav svijeta prema vrijednostima i svjetonazirima koji vladaju na Zemlji. Hrvatska je smještena u 'katoličku Europu', pri dnu granice država u kojima prevladavaju vrijednosti sekularizma i racionalnosti

World Values Survey (WVS) ili Pregled svjetskih vrijednosti jest istraživanje koje se redovito provodi već nekoliko desetljeća, a s ciljem da se utvrde 'uvjerenja i mišljenja ljudi'. Riječ je o nekomercijalnom istraživanju, započetom 1981, u kojemu je od tada sudjelovalo više od 400 tisuća ljudi iz 100 država svijeta. Prema informacijama sakupljenim kroz WVS, politolozi Roland Inglehart (američko Sveučilište Michigan) i Christian Welzel (njemačko Sveučilište Leuphana) napravili su koordinatni sustav koji prikazuje kako se svijet dijeli po kulturnim i svjetonazorskim vrijednostima.

Politolozi su države podijelili po tome prevladavaju li u njima tradicionalne ili sekularno-racionalne vrijednosti, a u prvu kategoriju pripadaju Protestantska Europa, Katolička Europa, Pravoslavlje, Anglofoni svijet te Konfucijanci, odnosno države poput Kine i Južne Koreje.

U tradicionalni dio svijeta ubrajaju se Islamski svijet, Afrika, Indija i Južna Amerika, ali i dio Anglofonih, poput Irske i SAD-a, koji je smješten u obje kategorije.

Hrvatska je pak dio Katoličke Europe, zajedno s državama poput Španjolske, Italije, Slovačke i Slovenije, no na samoj granici prema tradicionalnim vrijednostima u odnosu na sekularno-racionalne.

Prema definiciji autora karte, tradicionalna su ona društva u kojima se odbacuje razvod, pobačaj i eutanazija te su obilježena visokim stupnjem nacionalizma. Racionalno-sekualarne države su mnogo liberalnije od toga.

Iz WVS-a pak objašnjavaju da su kroz desetljeća istraživanja primijetili da se države kroz ekonomski rast i veći standard građana udaljavaju od tradicionalnih vrijednosti te postaju liberalnije. S time se slažu Inglehart i Welzel, koji su u svojoj knjizi iz 2005. 'Modernization, Cultular Change and Democracy' zaključili kako 'socioekonomski razvoj donosi predvidljive promjene u svjetonazoru ljudi'.