VODSTVO U REGIJI

Gazprom ima velike planove za srpski NIS

10.02.2009 u 23:47

Bionic
Reading

Ruski energetski div "Gazprom Neft" planira nakon preuzimanja Naftnu industriju Srbije (NIS) pretvoriti u vodeću naftne tvrtku u jugoistočnoj Europi, priopćeno je u utorak iz srbijanske vlade

BEOGRAD - Poruku o planovima Gazproma srbijanskome premijeru Mirku Cvetkoviću prenijelo je izaslanstvo ruske tvrtke s glavnim direktorom Aleksandrom Djukovom na čelu, tijekom sastanka na kojem je bilo riječi o planovima za unaprjeđenje poslovanja NIS-a.

Nakon sastanka sa srbijanskim premijerom izaslanstvo Gazproma sudjelovalo je na osnivačkoj sjednici skupštine dioničara NIS-a. Za predsjednika Upravnog odbora izabran je Dmitrij Mališev, Djukovljev savjetnik, a za glavnog direktora potpredsjednik Gazproma Kiril Kravčenko. u 11-članom Upravnom odboru bit će šest ruskih i pet srbijanskih predstavnika. Ruska je tvrtka tako i službeno preuzela 51 posto kapitala NIS-a.

Nakon sjednice Djukov je najavio da će 2009. u NIS biti uloženo 25 do 40 posto ukupno planiranih ulaganja od 547 milijuna eura te da će se točno ovogodišnje ulaganje znati za dva do tri mjeseca.

Srbijanski ministar energetike Petar Škundrić kazao je da bi prvi javni natječaj za nabavu nove opreme za NIS trebao biti objavljen u ožujku te da su osnutkom nove uprave stvoreni uvjeti za početak njezine modernizacije.

Gazprom je platio Srbiji 400 milijuna eura za 51 posto dionica NIS-a pošto su predstavnici Srbije i Rusije u prosincu 2008. u Moskvi potpisali sporazum o energetskoj suradnji. Predsjednici dviju država, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, tada su potpisali predsjedničku izjavu, kojom se na državnoj razini jamči provedba tog dokumenta.

Sporazum obuhvaća prodaju 51 posto NIS-a, izgradnju plinovoda "Južni tok" kroz Srbiju i skladišta plina "Banatski dvor".